© Sophie Richez / Egmont Cycling Race

Egmont Cycling Race op zondag, dames op kermisdinsdag

Op de kalender voor het wielerseizoen 2023 die op 30 september ll. door de internationale wielerunie UCI werd bekendgemaakt, staat de Egmont Cycling Race voor volgend jaar geprogrammeerd op zondag 20 augustus in plaats van op de traditionele dinsdag van de augustuskermis. Deze wijziging van datum van organisatie komt er noodgedwongen, onder druk van de UCI die al enkele jaren wil dat wielerorganisatoren, voor het behoud van een plaatsje van hun koers op de internationale wielerkalender, een vaste datum op de jaarkalender kiezen.

Jo Gosseye, koersdirecteur en voorzitter van de organiserende Zottegemse Wielerclub vzw, verduidelijkt: “Die druk vanuit de internationale wielerunie werd van jaar tot jaar groter en daarom dienden we een aanvraag in voor een vaste datum op de dinsdag van week 34 van het jaar. Door de UCI en Golazo werd echter beslist dat tijdens die week de Benelux Tour zal verreden worden. Om enerzijds toch de Egmont Cycling Race te kunnen blijven organiseren ter gelegenheid van de augustuskermis en anderzijds geen concurrentie aan te gaan met de Benelux Tour en andere internationale wedstrijden, bleef dus een datumwijziging – van dinsdag naar zondag – de enige optie. Tegelijk willen wij deze aanpassing echter aangrijpen om de Egmont Cycling Race verder uit te bouwen en op de internationale wielerkaart te zetten,” aldus Jo Gosseye (zie foto).

Omdat tradities er zijn om in ere te worden gehouden, neemt het bestuur van de Zottegemse Wielerclub tevens het engagement op om ook op kermisdinsdag een wielerwedstrijd te (blijven) organiseren. Dat zou dan een wedstrijd voor dames-elite worden. Hierover zal nog verdere gecommuniceerd worden in de aanloop naar beide koersen maar de wielerliefhebbers uit het Zottegemse mogen alvast reeds zondag 20 en dinsdag 22 augustus 2023 in hun agenda noteren.