Financiële tegemoetkoming van lokaal bestuur voor energiebesparende renovatiewerken

Geraardsbergen. Tijdens de gemeenteraad van 4 oktober 2022 werd een jaarlijks premiepakket goedgekeurd om burgers aan te moedigen energiebesparende werken uit te voeren. Zo daalt hun energieverbruik én stijgt de waarde van hun pand. Het lokaal bestuur wil haar burgers hiermee een structurele oplossing aanbieden, nu de marktprijzen voor gas en elektriciteit de pan uit swingen en iedereen hard treffen.

Momenteel kunnen Geraardsbergenaars twee verschillende premies aanvragen: één om het basiscomfort in hun woning te verhogen en één om hun gevel te verfraaien. De werken die voor deze premies in aanmerkingen komen, zijn echter te weinig gericht op energiebesparing. De premies zullen dan ook aflopen eind november en worden vervangen door één nieuwe renovatiepremie.

Deze nieuwe gemeentelijke premie werkt verder op de Vlaamse ‘Mijn VerbouwPremie’. Die bundelt de vroegere Vlaamse energiepremies en renovatiepremie. ‘Mijn VerbouwPremie’ kan aangevraagd worden voor het renoveren en het isoleren van daken, buitenmuren en vloeren, het plaatsen van nieuwe ramen en deuren en het toekomstgericht verwarmen van woningen en sanitair warm water zoals warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers.

Een eigenaar van een woning in Geraardsbergen die de ‘Mijn VerbouwPremie’ ontvangt, zal 20% van deze premie bovenop krijgen vanuit het lokaal bestuur. Wie 10.000 euro ‘Mijn VerbouwPremie’ ontvangt, heeft dus recht op een bijkomende gemeentelijke renovatiepremie van 2.000 euro. Het lokaal bestuur voorziet hiervoor een jaarlijks budget van 750.000 euro, en dit tot en met 2025.

De Vlaamse ‘Mijn VerbouwPremie’ zit goed in elkaar, zowel qua werken die in aanmerking komen als qua doelgroepen die recht hebben op de premie. Het is dan ook logisch dat we hierop verder werken. We zullen onze burgers volop ondersteunen bij de aanvraag van hun “Mijn VerbouwPremie” en de bijhorende gemeentelijke renovatiepremie. Die laatste kan aangevraagd worden vanaf 1 december 2022. Tot dan gelden nog de oude reglementen”, geeft schepen van Wonen, David Larmuseau, aan.

Binnenkort houdt de dienst Wonen een infosessie over o.a. de nieuwe gemeentelijke renovatiepremie. Meer informatie zal te vinden zijn op de website en het Facebookkanaal van het lokaal bestuur. Wie in de tussentijd al meer informatie wil over de premie kan een afspraak maken met de dienst Wonen via de afsprakenmodule op de website of 054 43 44 81.