Zottegem neemt afscheid van deken Hans Vandenholen

Na dertig jaar pastoraal werk, waarvan twaalf jaar als pastoor-deken, verlaat E.H. Hans Vandenholen (58) zijn geboortestad. Zondag 9 oktober neemt Zottegem afscheid van hem. Dat gebeurt met een plechtige dankviering om 15 uur in de kerk van Bevegem. Daarna verhuist hij naar Aalst, waar hij op zondag 23 oktober zal aangesteld worden als nieuwe pastoor-deken van de Ajuinstad.

E.H. Hans Vandenholen (° 23 september 1964) groeide op in Sint-Maria-Oudenhove, in Pijperzele. Het hoeft nauwelijks gezegd dat de kerkgemeenschap van toen en die van nu totaal verschillend zijn. De sociologische katholieke kerkgemeenschap van toen waartoe uit traditie en gewoonte bijna iedereen behoorde, evolueerde naar nu een missionaire Kerk waarin de persoonlijke keuze voor het geloof een belangrijke rol speelt. E.H. Hans Vandenholen mocht dit proces mee begeleiden in eigen streek en stad. Eerst, meteen na zijn priesterwijding op 28 juni 1992, deed hij dat gedurende 18 jaar als meewerkend priester tijdens de weekends (in de volksmond: zondagsonderpastoor). In functie hiervan verhuisde hij toen ook, in juni 2002, vanuit Gent naar de pastorie in Erwetegem.

Op 27 juni 2010 werd E.H. Hans Vandenholen door de toenmalige Gentse bisschop Luc Van Looy aangesteld tot pastoor van Zottegem-centrum, Erwetegem en Godveerdegem en, in opvolging van E.H. Karel Cottenie, tot deken van het vroegere ‘kleine’ dekenaat Zottegem dat toen enkel bestond uit de twaalf parochies binnen de stad Zottegem. Na de hervorming die in 2016 in het bisdom werd doorgevoerd – de vroegere 34 dekenaten werden herleid tot 10 dekenaten en de vroegere 400 parochies tot 43 grotere parochies – werd hij dan ook deken van het ‘nieuwe’ dekenaat Zottegem dat sindsdien ook Herzele – Sint-Lievens-Houtem, Brakel – Lierde en Geraardsbergen omvat.

Intussen was E.H. Hans Vandenholen in februari 2015 ook benoemd tot parochie-administrator (lees; pastoor) van Bevegem, Grotenberge en Strijpen. In 2018 kwamen daar eerst ook nog de parochies Elene, Leeuwergem en Velzeke bij (na de eervolle oppensioenstelling van E.H. Frans Hendrickx) en later eveneens Oombergen, Sint-Goriks- Oudenhove en Sint-Maria-Oudenhove (na de benoeming van E.H. Paul De Neve tot rector van het heiligdom O.-L.-Vrouw van Lourdes in Oostakker). Op die manier kreeg E.H. Hans Vandenholen eind 2018 alle twaalf Zottegemse parochies onder zijn hoede. In tegenstelling met in zijn jeugdjaren toen er bijna per parochie een pastoor en onderpastoor was, staan twee priesters nu ten dienste van de hele katholieke gemeenschap in groot-Zottegem.

WEEKENDMISSEN GEANNULEERD DOOR AFSCHEIDSVIERING

Het afscheid van pastoor-deken Hans Vandenholen op zondag 9 oktober zal gepaard gaan met een plechtige eucharistieviering om 15 uur in de H. Hartkerk van Bevegem. Het mannenkoor Sint-Gregorius dat aan de dekenale kerk verbonden is, het Kinder- en Jeugdkoor Bevegem en leden van andere parochiale kerkkoren zullen daarbij voor de muzikale luister zorgen. Na deze kerkdienst wordt aan de aanwezigen een receptie aangeboden en is er gelegenheid tot persoonlijke ontmoeting in het gebouw en de tuin van de naastgelegen basisschool Sint-Barbaracollege. Omwille van deze afscheidsviering zullen vijf van de zeven vaste weekendmissen geannuleerd worden. Alleen de wekelijkse avondmis om 18u30 in de kerk van Velzeke zal op zaterdag 8 oktober doorgaan alsook op zondag 9 oktober de vroegmis van 8u30 in de dekenale centrumkerk. De dank- en afscheidsviering in de H. Hartkerk Bevegem zal online kunnen bekeken worden (ook nog de dagen en weken nadien) via https://www.facebook.com/dekenaat.zottegem en NUUS Zottegem.