Repair Café blijft repareren promoten ‘Bedankt, fiksers’

Op zaterdag 8 oktober werd in het GILO, Geraardsbergsesteenweg 69, in Oosterzele opnieuw een ‘Repair Café’ georganiseerd. Tientallen Oosterzelenaars grepen de kans om hun defecte toestellen te laten repareren. Wanneer wij aanschuiven bij de start van het Repair Café om 10 u is het meteen bijzonder druk aan de inschrijvingstafel. Zo druk was het zelden. Feit is: het Repair Café in Oosterzele is in trek. De hoge prijzen, de stijgende levensduurte, exploderende energiefacturen,…jagen steeds meer mensen naar de Repair Cafés. Het is opmerkelijk, men ziet er geen graten meer in om defecte spullen te laten repareren. Steeds meer mensen hebben het minder breed. De schroom is weggevallen. Waarom in deze peperdure tijden nieuw en duur kopen, als het nog kan hersteld worden. Meer en meer mensen hebben hetzelfde idee. Veel waardering voor de inspanningen van de FV Repair Café. Bedankt, fiksers!
Het bleek nog maar eens. Allerlei spullen waar eigenlijk niet veel mis mee is werden door de fiksers hersteld. De reparateurs gingen nog maar eens gedreven aan het werk. Met het Repair Café wil men de weggooidrift stoppen en de gigantische afvalberg verminderen. Zonde eigenlijk, spullen die nog gerepareerd kunnen worden, worden nog al te vaak zomaar afgedankt. Repareren is een goede manier om daar iets aan te doen. Na de overrompelende start  sijpelen geregeld bezoekers binnen. Deze editie brak alle records. Er werd nogal gereedschap aangeboden dat dringend moest hersteld worden. En zie, dankzij de ‘fiksers’ kregen veel stukken een nieuw leven. Een aantal elektra waren ook niet te herstellen (strijkijzers b.v.).  Doel is een milieu- en maatschappijvriendelijk project op de sporen te zetten. Het zorgt niet alleen voor minder afval, ze veranderen ook het bewustzijn.  Maar wie geen spullen had om te laten herstellen kon ook naar het café komen voor een kopje koffie, biertje, frisdrank, iets hartigs,…én heel belangrijk voor een praatje. Het ‘Repair Café’ is inderdaad ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats. Er worden dranken geserveerd tegen wel erg democratische prijzen.
Het eerste Repair Café vond plaats op 7 maart 2015. Het idee ontstond binnen het bestuur van KWB Oosterzele. Een lovenswaardig initiatief.  We vergeten dat we geen onuitputtelijke bron hebben aan grondstoffen. Het FV Repair Café Oosterzele blijft gelukkig repareren promoten als alternatief voor klakkeloos weggooien. Het wil ook dé reparatiekennis behouden. De waardering sprak boekdelen en wordt beschouwd als een steun in de rug om het Repair Café onverdroten voort te zetten. (mvdv, foto’s ddl)