De reïncarnatie van Prior Bruno Van Damme verscheen op de Kartuizersite te Sint Martens Lierde.

Op zondag 9/10/2022, de tweede dag van de viering 300 jaar Kartuizerkerk, verscheen Prior Bruno Van Damme na zo’n slordige 265 jaar terug op de Kartuizersite. Vier keer die dag bezocht hij samen met een groepje bezoekers de site en gaf hij uitleg over hoe het leven als Kartuizermonnik er toentertijd aan toeging, welke gebouwen er werden bijgebouwd, welke er verdwenen en welke de tijd doorstonden en er nog steeds staan. Er werd ook een bezoekje gebracht aan een heuse Kartuizercel die eigenhandig door de aanwezige broeder Janus werd ingericht.

Na deze sobere cel ging het verder naar de wat meer pronkerige kerk waar ter gelegenheid van de viering 300 jaar Kartuizerkerk de oude geschilderde kruisweg werd tentoongesteld. Deze kruisweg werd met de restauratie van de kerk in 1982 opgeborgen in de kapittelzaal en nu ter dezer gelegenheid opgekuist en tentoongesteld.

Na een kundige uitleg over de bouw van de kerk en zijn weldoeners nam Prior Van Damme afscheid om terug in de nevelen van de tijd te verdwijnen en konden de bezoekers met een goed Kartuizerbiertje nog wat gaan nagenieten op het terras van taverne De Kartuizer. Diegene die in de namiddag een bezoekje aan de site brachten konden ook nog genieten van een beiaardconcert gebracht door Jan Verheyen op de mobiele beiaard van ‘Bells Lab’ uit Pelt.

Wie dit weekend niet op de Kartuizersite kon aanwezig zijn kan nog tot 23 oktober 2022 dagelijks tussen 10u00 en 18u00 in de kerk de tentoongestelde kruisweg gaan bewonderen en tevens kijken naar de doorlopende vertoning van de film “Into Great Silence” over het leven als Kartuizer. Ook de Kartuizercel is gans deze periode nog te bezoeken.

Om te vergroten klik op de foto.