Oxfam Wereldwinkel organiseert filmvoorstelling ‘Food for Change’

Geraardsbergen. Oxfam wereldwinkel Geraardsbergen organiseert op woensdag 9 november in samenwerking met Denderbieken, Helix, Natuurpunt, N-Z koepel en Velt een filmvoorstelling ‘Food for Change’. De filmvoorstelling gaat door in de Parketzaal van het jeugdcentrum “de Spiraal”. We starten om 20u stipt. Het einde is voorzien om 22u. De inkom bedraagt €2.

Na de film voorzien we nog een panel gesprek met een vertegenwoordiger van de provincie Oost-Vlaanderen, Baetens Katrien: beleidsmedewerker landbouw, iemand van Oxfam Wereldwinkel: Thierry Kesteloot en met Guy Depraetere van biohoeve ‘Hof te Muizenhole’. Onze voedselvoorziening kampt met een aantal ernstige knelpunten. De intensieve manier waarop we onze landbouw organiseren leidt vaak tot negatieve impact. Op mensen, op de aarde, op dieren… Het dominante landbouwmodel vertoont een aantal fouten die inherent zijn aan het systeem. Kunnen we die fouten rechtzetten? En hoe dan wel? Hoe bouw je een systeem dat houdbaar is? Zowel sociaal, economisch als ecologisch?

Met deze film willen we op een leuke en boeiende manier de uitdagingen verbonden aan het huidige, geglobaliseerde voedselsysteem onder de aandacht brengen en vooral laten zien dat voedsel produceren ook op een ecologische en sociaal verantwoorde manier mogelijk is. De film is van de hand van de Franse onderzoeksjournalist en documentairemaker Benoît Bringer.

Food for Change vertelt het verhaal van vrouwen en mannen over de hele wereld die een ander voedselmodel uitvinden dat gunstig is voor de planeet, de natuur en onze gezondheid. Van de oprichting van gemeentelijke boerderijen voor 100% biologische, korte keten schoolkantines tot anti-afval kookmethodes. Van het omzetten van ons voedselafval in compost tot het verminderen van onze vleesconsumptie. Van het ter beschikking stellen van gemeenschappelijke tuinen voor de meest kansarmen, tot ondersteunend beleid voor kleine onafhankelijke producenten. De oplossingen zijn er, binnen handbereik. Deze film toont hoe we drie keer per dag bewust kunnen kiezen om het voedselsysteem positief te beïnvloeden. Het is een hoopvolle documentaire die laat zien dat ieder van ons verandering kan brengen en die de recepten voor een economisch levensvatbare voedseltransitie onthult.