Oosterzele / Balegem “dag van de Trage Weg”een groot succes

Op de “dag van de Trage Weg” werd in Oosterzele een wandeling in gericht, dit maal was het verzamelen aan café “De Steenput”, het werd een feestelijke topeditie want Trage Wegen bestaat 20 jaar! Er namen een kleine 150 deelnemers deel aan de trage wandeling.

 

Onder impuls van eerste schepen Orville Cottenie en bevoegd voor Toerisme, werden er 3 wandelroutes permanent bewegwijzerd, ook een woordje uitleg bij de restauratie van de Guillotinemolen. zie nuus https://www.nuus.be/2022/10/08/oosterzele-ontvangt-198-347-euro-subsidies-voor-de-restauratie-van-de-guillotinemolen

Christ Meuleman schepen van mobiliteit gaf ook een woordje uitleg van Geboorte bos Lange Broucke, de wegspotters en de nieuwe naambordjes voor bestaande trage wegen.

De gemeente kocht in 2009 op Scheurbroek twee percelen aan van zo’n 30.000 vierkante meter. Het jaar daarop werden toen de eerste boompjes aangeplant in geboortebos . In 2018 werd het bos uitgebreid met 27.000 vierkante meter, en samen met de ouders met kinderen die geboren werden tussen 2013 en 2020, werden er in 2021 maar liefst 2.250 bomen bijkomend aangeplant. Zo wordt het geboortebos gestaag een grote groene long in onze gemeente. Met een oppervlakte dat inmiddels meer dan 5 ha. groot is.

Nieuwe naambordjes voor bestaande trage wegen

Trage wegen spelen een cruciale rol bij het ‘te voet gaan’. In Oosterzele heb je ook minder bekende en minder zichtbare voetwegen, die evengoed openbare gemeentewegen zijn waarlangs het vaak aangenaam wandelen is.

Een officieel bordje aan de toegang van de weg kan dan het verschil maken tussen omlopen of de weg toch gebruiken. Het naambordje verhoogt de zichtbaarheid van trage wegen en nodigt de toevallige passant ook uit om de trage weg te ontdekken en exploreren.

Wegspotters zijn wandelliefhebbers die waken over de toegankelijkheid van trage wegen. Minstens een keer per seizoen controleren ze ‘hun’ trage wegen. Ook mensen die nog geen wegspotter zijn en interesse hebben kunnen mailen naar toerisme@oosterzele.be.

Daarna kon iedereen op eigen tempo de wandeling van 8 km aanvatten langs enkele van de mooiste stukken van de zopas bewegwijzerde Molenroute. Tot slot kan er nog even nagepraat worden bij een drankje, aangeboden door het gemeentebestuur.