Wordt Nele Suenaert uit Scheldewindeke de Strafste Boerin van Vlaanderen?

‘Een groot hart voor de landbouw’

De 25 – jarige Nele Suenaert uit Scheldewindeke strijdt mee voor het kroontje van de Strafste Boerin van Vlaanderen. De sympathieke Nele ontpopt zich in haar campagne tot een uiterst vlot, spontaan, welbespraakt meisje. Zo verscheen ze bijvoorbeeld zelfverzekerd op het startevent ‘Ondernemers Oosterzele’, waar ze zich heel vlot voorstelde. Een powergirl. Heel modieus. Heel elegant. Gedreven. De spirit vertaalt zich ook in haar levensstijl, in haar présence.  Gewoonweg klasse. ‘Met mijn deelname aan de Strafste Boerin wil ik graag aantonen dat de landbouw meer dan ooit onmisbaar is. Het is aan ons, als jonge ondernemers met een hart voor de boerenstiel om te bewijzen dat er wel nog toekomst is, samen kunnen we dit’, klinkt het overtuigend bij de ambitieuze en strijdvaardige Nele. ‘Door mijn deelname aan de Strafste Boerin wil ik de diversiteit binnen de landbouw in de kijker zetten. Het is zoveel meer dan het gekende plaatje van een boer met zijn tractor. We zijn met zoveel en hebben elk een belangrijke rol in onze samenleving en in de economie. Het is voor al deze jonge ondernemers dat ik me kandidaat stel om hen een stem te geven. Ik wil duidelijk maken dat wij, jonge ondernemers in de agrarische sector het nog niet opgegeven hebben’, duidt Nele, die de landbouwsector verdedigt als een leeuw. ‘Aan Sturm und drang’ ontbreekt het haar niet. Ze is een inspiratiebron voor haar jonge collega’s.
 
De agenda van Nele zit stampvol. Ze is heel perfectionistisch, het moet tiptop in orde zijn. Ze is nu druk bezig met de verkiezing van ‘Strafste Boerin’. Er staat veel op het spel voor de 25 – jarige Nele uit Scheldewindeke. Nele is ambitieus en gemotiveerd. Ze profileert zich als een pittig meisje. We duimen voor Nele. Ze is nu continu bezig met de verkiezing. Bij zo’n verkiezing telt uiteraard ook het uiterlijke, maar het belangrijkst is dat de kandidaten mondig moeten zijn en veel zinnens te vertellen hebben. Charisma is belangrijk. Voor Nele wordt het een leerrijke ervaring én de kans om zich te manifesteren. Ze staat voor haar prille leeftijd al sterk in haar schoenen, samen met haar mama baat ze ‘Horta Tuincentrum Suenaert’ uit. De zakengenen heeft ze alvast van haar ouders. Ze is zo trots op haar papa en mama. Het siert haar. Nele wil de eer van haar familie, de provincie Oost – Vlaanderen en de gemeente Oosterzele hoog houden. Gans de fusiegemeente zou fier zijn op Nele als ze verkozen wordt tot Strafste Boerin.
Portret
Kent u Nele niet? Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Even deze opvallende verschijning voorstellen. Nele groeide op in het landelijke Scheldewindeke waar haar ouders een loonbedrijf en tuincentrum uitbaten. De liefde voor de landbouw wordt met de paplepel meegeven. Liever speelgoedtractors dan poppen. Groot jolijt als pa thuis kwam met zijn sproeier of tractor. De machines afwassen, was voor Nele en haar broer een favoriet tijdverdrijf. Ze leerde al snel met de tractor rijden en een klusje klaren op het land. Nele steekt ook de handen uit de mouwen in het Tuincentrum.
Nele Suenaert: ‘Vandaag bouwen we aan onze toekomst binnen het familiebedrijf. Mijn broer Pieter heeft de loonwerken overgenomen en ik baat met mama de winkel uit. We staan voor een eerlijk en onderbouwend advies naar onze klanten. Onze ouders hebben 30 jaar alles gegeven. Wij willen met veel trots hun bedrijf verderzetten. We hebben gemerkt dat de combinatie van een tuincentrum en het loonwerkersbedrijf een mooi samenspel is. Wanneer de winkeldeuren sluiten, begint het werk voor het loonwerkersbedrijf. Zaden leveren bij de klanten, chauffeurs voorzien van voldoende zaad, tractors en machines ophalen of van veld verwisselen, en zo meer. In mijn schaarse vrije tijd hou ik me bezig met de organisatie van diverse evenementen in de winkel. Ben actief bestuurslid van Landelijke Gilde Scheldewindeke. We proberen met activiteiten de landbouwsector toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ik maak ook graag een ontspannende babbel met vrienden, liefst met een Duveltje’, glimt Nele. ‘Het is als jonge ondernemer vandaag niet gemakkelijk met de steeds veranderde en verstrengende wetgevingen. Jonge ondernemers geraken ontmoedigd en bij velen heerst de vraag: ‘Hebben we nog een toekomst?’. De jongere generatie durft niet meer te investeren door de aanhoudende onzekerheid binnen de landbouwsector. Jammer genoeg moeten sommige bedrijven stoppen.
Stem deze week nog voor Nele
Er zijn zes kandidaten. Zes straffe vrouwen. We duimen voor Nele Suenaert. Wedden, u ook? Spannend. Mooi, een jonge vrouw uit Scheldewindeke die zich zo inzet voor de agrarische sector. Je kan Nele Suenaert volgen op Plattelands TV, via de website www.destrafsteboerin.be. Je kan daar een stem uitbrengen op Nele Suenaert, een meisje met een doel, met uitstraling. Duizendpoot. Spontaniteit. Branie. Gewoonweg klasse. Steun kandidate Nele Suenaert. ‘De Strafste Boerin van Vlaanderen’ kan je elke zondag op Plattelands TV bekijken om 14 u of om 21 u 30. Later in de week wordt het herhaald. Op zondag 6 november 2022 kennen we de winnares. Duimen maar. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)