©stad Ninove - Een simulatiebeeld van hoe de Ninoofse handelskern er in de toekomst zou kunnen uitzien

Ninoofse handelskern krijgt complete make-over

Stadsbestuur investeert 2,5 miljoen euro in een gezellig, bereikbaar handelscentrum

Het stadsbestuur van Ninove is gestart met de informatieronde over de vernieuwing van de handelskern in het hart van de stad. De stad wil de zone van het Oudstrijdersplein tot de Lavendelstraat en de Biezen- en Kaardeloodstraat volledig heraanleggen. Het doel is een aantrekkelijke handelskern te maken met vlot bereikbare handelszaken.

©Sophie Richez – Schepen van openbare werken en mobiliteit, leefmilieu en klimaat, energie en nutsvoorzieningen, Wouter Vande Winkel

Het ontwerp voorziet in een grote centrale terraszone van het oud stadhuis tot de nieuwe Beversteeg en een kleinere terraszone ter hoogte van de dekenij. Tussen die locaties voorziet het ontwerp in een iets klassieker profiel met parkeerzones. “Op die manier willen we de handelszaken makkelijk bereikbaar houden, maar zetten we ook helemaal in op een aangename winkelervaring”, vertelt schepen van openbare werken en mobiliteit Wouter Vande Winkel, “De auto is dus zeker welkom, maar moet zich aanpassen aan de bezoekers van de handelskern.” De handelskernvernieuwing is de logische vervolgstap op de Beversteeg als link tussen het Ninia Shopping Center en het Oudstrijdersplein. “Met de opwaardering van deze zone willen we de oudere handelskern nog meer inkapselen in de grotere commerciële zone in de binnenstad”, geeft Vande Winkel nog mee, “We hopen dat de zone tot de meest gezellige van de stad zal uitgroeien en voorzien bijvoorbeeld ook ondergrondse kabelgoten om sfeerverlichting of guirlandes op de terrassen te kunnen hangen.”

Minder auto’s, maar bereikbare handelszaken

©Sophie Richez – Schepen Alain Triest

De toegankelijkheid van het gebied voor autoverkeer zal wellicht een heikel thema worden in het overleg met de handelaars. Maar je kan onmogelijk naar een kwalitatieve openbare ruimte gaan met voldoende ruimte voor terrassen zonder te snoeien in het aantal parkeerplaatsen. “Om die reden voorzien we nu al dat elke parkeerplaats in het ontwerp op elk moment omgevormd kan worden tot een Shop & Go-plaats”, vertelt schepen van lokale economie en parkeerbeleid Alain Triest, “Op die manier kunnen we meteen ingrijpen indien de bereikbaarheid voor bepaalde zaken problematisch blijkt of indien er door de komst van een nieuwe handelszaak nood is aan extra capaciteit.”

Duurzaam en klimaatrobuust ontwerp

Het bestuur kiest bij de heraanleg van de zone voor duurzame, CO²-neutrale betonklinkers. Er werd ook gekozen voor ondergrondse boombunkers om het ontwerp klimaatrobuust te maken. “In die boombunkers vangen we het regenwater van de verharde oppervlakte op”, vertelt Vande Winkel, “Op die manier houden we het regenwater langer vast en geven we de bomen de kans om maximaal te groeien. We kiezen dan ook bewust voor toekomstbomen die lang zullen meegaan en hittestress tijdens de warme zomermaanden helpen opvangen.”

Burgemeester Tania De Jonge is alvast blij dat er werk wordt gemaakt van de handelskernvernieuwing: “We willen absoluut werk maken van een aantrekkelijke binnenstad waar onze lokale handelaars kunnen groeien en bloeien. Volgende week staat het overleg met de handelaars en horeca-uitbaters gepland en we hopen tot een gedragen voorstel te komen.”

©Sophie Richez – vlnr Wouter Vande Winkel – Tania De Jonge – Alain Triest
©Sophie Richez – Schepen Wouter Vande Winkel
©Sophie Richez – Presentatie vernieuwde handelskern
©Sophie Richez – Schepen Wouter Vande Winkel
©Sophie Richez – Presentatie vernieuwde handelskern
©Sophie Richez – vlnr Joost Arents – Alain Triest – Wouter Vande Winkel
©Sophie Richez – Huidige stadskern
©Sophie Richez – Huidige stadskern
©stad Ninove – Een simulatiebeeld van hoe de Ninoofse handelskern er in de toekomst zou kunnen uitzien