Jette Sportief van Hilaire Van der Schueren komt weer tot leven

Geraardsbergen. Jette Sportief was een succesvolle wielerploeg in onze streek en een kweekvijver voor jong wielertalent. De wielerploeg reed jarenlang de prijzen aan elkaar. Velen onder hen zwermden naar ander ploegen uit. Ook ex-wielrenner Stéphan Bourlau reed voor de ploeg. Hilaire Van der Schueren was een tijdlang sportdirecteur. Om de oude glorie nog eens van onder het stof te halen, werd er op zaterdag 29 oktober andermaal een reünie georganiseerd.

Jette Sportief was een Brabantse Wielerclub. De club zag in 1966 het levenslicht en stopte ermee in 1998.  Tijdens die periode was Herman De Meutter voorzitter van deze toonaangevende club. De hoofdzetel van deze club stond in Jette, maar met de komst van sportdirecteur/bestuurslid Hilaire Van der Schueren, afkomstig van Atembeke, verplaatsten de activiteiten zich naar onze streek.

Jette Sportief was een kweekvijver van héél wat talent.  De ploeg leverden verschillende provinciale kampioenen, waaronder Adrien De Leeuw, Freddy Moermans, Peter De Neef, Marc Van den Brande… De renners van Jette Sportief regen de overwinningen in buitenlandse ronden – zoals de Ronde van Mallorca en de Ronde Van Chili – aan elkaar.

De apotheose vormde ongetwijfeld de Belgische titel bij de beloften van Marc Sergeant in 1981 en de Belgische titels op de baan behaald door Steven Deneef. Steven is momenteel sportdirecteur bij Wanty-Groupe Goubert. Jette Sportief had ook een aantal dames in hun rangen, waaronder Ellen Plas die meerdere Belgische titels behaalde op de piste. Héél wat Jette-renners maakten de overstap naar de profs met streekrenners zoals Dirk Durant, Rudi Van der Haegen en Willy De Smet.

Hilaire Van der Schueren is de Belgische ploegleider van het World-tour team Wanty-Groupe Gobert. Sinds begin jaren tachtig is Hilaire ploegleider. Als ploegleider won hij vele klassiekers en etappes in grote rondes.

In oktober van 2020 startte Stéphan Bourlau een Facebookgroep onder de noemer Jette Sportief Forever. Stéphan maakte tussen 1977 en 1983 zelf deel uit van de ploeg.

Voor meer info: Jette Sportief Forever

Julien Borremans