Elk jaar opnieuw wordt in Oosterzele Wapenstilstand herdacht

Expo over piloot Maurice Renard, die in WO II crashte met Spitfire IX in Balegem

Het lokaal bestuur Oosterzele vindt het belangrijk dat elk jaar Wapenstilstand wordt herdacht en de oorlogsslachtoffers worden geëerd. 11 november gaat ook dit jaar in de gemeente Oosterzele niet onopgemerkt voorbij. Traditiegetrouw organiseert de gemeente Oosterzele een bezinningsmoment dat dit jaar plaatsvindt op vrijdag 11 november in Balegem. De viering begint om 9 u 30 in de Sint – Martinuskerk Balegem. De Koninklijke Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’ zorgt nu ook voor de muzikale omlijsting. Na de misviering trekt men in stoet naar het monument van de gesneuvelden. Met een bloemenhulde, toespraken van voorzitter gemeenteraad Marleen Verdonck en NSB – vertegenwoordiger Antoine Heyerick, muzikaal intermezzo en The Last Post worden alle slachtoffers van WO I en WO II herdacht. Na de hulde wordt in café Sekuurne, op wandelafstand van het monument een drink aangeboden. Nuus – fotograaf Danny De Lobelle nam het lovend initiatief om met een expo een postuum eerbetoon te brengen aan piloot Maurice Renard, die in WO II crashte met zijn Spitfire IX in Balegem. In Nuus brachten Danny De Lobelle en Marcel Van de Vijver het schrijnend verhaal over held Maurice Renard. Fotograaf Danny De Lobelle zocht en vond nog getuigen en fotomateriaal. Hij tekende verklaringen op van Alice Immegeers, J. Janssens, Peter Van de Sijpe, MGCJ. Er vielen ook slachtoffers. Het gecrashte gevechtsvliegtuig lokte veel nieuwsgierigen. Wat men niet wist dat het boordgeschut nog op scherp stond, iemand prutste er aan, het werd Willy François (8 j) en Maria De Moor (47 j) – die zich voor de Spitfire bevonden -fataal. Ze werden op 30 augustus 1944  dodelijk getroffen. Edgard Watrein verloor bij deze tragische gebeurtenis een been.

 

 

 

Luitenant vlieger (Pilot Officer) Maurice Renard uit Luik, deed zoals men placht te zeggen ‘gewoon zijn plicht’. Niks bijzonders. Maar hij het lezen van zijn verhaal is het wel duidelijk: Maurice Renard is een held. Met steeds gevaar voor zijn eigen leven, hij vloog een paar keer met gammele toestellen, stelt hij het belang van zijn missie en van anderen steeds voorop. Maurice Renard stortte op 29 augustus 1944 met zijn Spitfire neer in Balegem. De 30 – jarige piloot werd zwaar gewond maar overleefde als bij wonder de crash. Hij had zijn leven te danken aan Balegemnaars die hem verzorgden en in veiligheid brachten. Op 25 december 1944 gaat het alweer de verkeerde kant op. De vlucht verliep alweer niet naar wens. Maurice Renard moest willens nillens een noodlanding maken. Iedereen hoopte dat hij net als in Balegem de noodlanding zou overleven. Bij Remersdaal (Voerstreek) liep het mis, de landing mislukt. Amerikaanse soldaten kwamen aangesneld. Maurice Renard werd in allerijl naar het US Hospital bij Hombourg gebracht. Een gecompliceerde schedelbreuk werd hem fataal. Hij bezweek aan zijn verwondingen. Op 26 december 1944 werd hij begraven op het kerkhof van Vogelzang van Henri – Chapelle. In 1947 werd zijn lichaam overgebracht naar de begraafplaats van Hombourg. In 1948 krijgt hij een postuum eerbetoon en krijgt hij een plaats op het Ereperk van de Vliegers in Evere. Wie was Maurice Renard? Hij werd geboren op 9 maart 1914 in Angleur en sneuvelde op 25 december 1944. Na zijn eerste crash in Balegem stelde hij zijn leven meer dan eens in de waagschaal. Het getuigt van veel moed en dapperheid. Mentaal en fysiek zwaar belast. Vliegen onder zeer gevaarlijke omstandigheden, soms op grote afstand van de thuisbasis, was luitenant vlieger Maurice Renard geheel op zichzelf aangewezen. Het verhaal van Maurice Renard is er maar één uit de duizenden. In het grote boek van WO II komt het niet voor. Maar dit was zijn kleine oorlog. We weten nu wat zich heeft afgespeeld in het prille leven van Maurice Renard. Dat oorlog altijd de optelsom is van bloed, zweet en tranen. Maurice Renard werd het laatste slachtoffer – vliegenier van het Belgian Squadron die van een Meetjesland vliegveld (Maldegem) opsteeg. Naast de toegangspoort van de Eglise du Sacré Coeur en Notre – Dame de Lourdes in Luik (grote koepelkerk op de hoogte boven station Guillemins) bevindt zich een gedenkplaquette met onder andere zijn naam. Een weetje. Brouwerij De Fontein in Balegem pakte na de oorlog uit met een nieuw bier: de Spitfire, de brouwerij heeft daadwerkelijk zijn naam ontleend aan het neergestorte vliegtuig. Tot 1963 bleef men het ‘Spitfire’ – bier brouwen, het verwees naar de bruisende kracht van het bier.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)