SABK Zottegem: 1.000 leerlingen op 50 jaar tijd

De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst (SABK) heeft Stefanie De Meyer, studente fotografie, in de bloemetjes gezet. Zij is immers de 1.000ste leerlinge van de academie die dit jaar 50 jaar bestaat.

“Nooit eerder schreven zoveel mensen zich in op de Zottegemse Academie voor Beeldende Kunst. Dat de kaap van 1000 inschrijvingen voor het eerst gerond wordt in het 50ste jubileumjaar van de academie, is een mooie toevalligheid. Alsof het zo moest zijn”, zegt Paul Nys, directeur van SABK. “Dat de 1.000ste inschrijving Stefanie is, maakt het plaatje helemaal compleet. Zij volgt nu al voor het vijfde jaar fotografie, een cursus uit ons aanbod voor volwassenen. Ook als kind was Stefanie al een vertrouwd gezicht op onze academie. Ik heb nog zelf aan haar lesgegeven. Erg fijn dat net zij, iemand die al jarenlang een heel mooi traject doorloopt op onze academie, onze 1.000ste inschrijving is.”

“Zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen waren er op de academie nooit eerder zoveel inschrijvingen als dit jaar. De stijgende lijn werd al ingezet in 2017, kende door corona een kleine terugval, maar nu wordt de trend weer stevig verdergezet”, voegt schepen van Cultuur Lieselotte De Roover (CD&V) toe. “Het kunstonderwijs zit duidelijk in de lift. Dat hebben we absoluut te danken aan de onophoudelijke inzet van de leerkrachten. Niet alleen streven ze naar topkwaliteit, ze zijn er ook in geslaagd om een aangename omgeving te creëren in de academie. Het is werkelijk een plek waar iedereen zich welkom voelt, en dat vertaalt zich in steeds meer inschrijvingen.”

Jubileumjaar

Om het 50-jarig bestaan van de SABK te vieren wordt er van 29 november tot 14 januari een tentoonstelling georganiseerd met beeldmateriaal uit de archieven van de school. Daarnaast stellen de jeugdateliers op de binnenplaats een artistieke installatie op, getiteld ‘De Feesttafel’. De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zondag 27 november om 15 uur.