Zottegems stadsbestuur weigert aankoopvoorstel schilderijen

De stad ontving vanwege mevr. Lieve B. het voorstel om zeven schilderijen van de hand van Raymond, Gustaaf en André Verstraeten aan te kopen. Vanaf 1870 hebben drie generaties van deze Zottegemse kunstenaarsfamilie – eerst Louis, dan Gustaaf en Raymond, daarna Jules en André – gedurende meer dan honderd jaar het kunstleven in Zottegem gedomineerd en zowel Zottegem als de Vlaamse Ardennen in beeld gebracht. Ze waren allen leraar aan en Raymond en Jules zelfs directeur van de toenmalige Zottegemse ‘tekenschool’ (nu de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten) . De broers André en Jules Verstraeten waren ook tekenleraar aan plaatselijke middelbare scholen, respectievelijk het Koninklijk Atheneum en het O.-L.-V. van Deinsbekecollege.

Alhoewel erkend wordt dat de werken een cultuur-historische erfgoedwaarde hebben, besliste het college van burgemeester en schepenen toch om op dit aanbod niet in te gaan. De stad heeft reeds een dertigtal werken van deze schilders in haar bezit (waarvan er enkele opgehangen zijn in het stadhuis op de Markt) en naar het zeggen van schepen van patrimonium Evert De Smet zou een nog grotere collectie van dezelfde schilders geen extra meerwaarde hebben voor de Zottegemnaren. Zeker in tijden waarin ook lokale besturen elke euro tweemaal moeten omdraaien vooraleer hem uit te geven, zo voegt hij er nog aan toe. De stad kreeg de zeven schilderijen (onder de marktwaarde) aangeboden voor de totale som van 245 euro.