Oosterzele zoekt nieuwe bestemming voor Sint-Amanduskerk Moortsele

Te huur of te koop vanaf voorjaar 2023

De gemeente Oosterzele zoekt een nieuwe bestemming voor de Sint-Amanduskerk in Moortsele. Het waarderings- en herbestemmingstraject van de kerk is bijna afgerond. Het lokaal bestuur wil nu graag een volgende stap nemen in de herbestemming van de Sint – Amanduskerk.

In de kerk van Moortsele vinden geen erediensten meer plaats en hieraan gekoppeld onttrekt de bisschop het gebouw binnenkort aan de eredienst. In samenwerking met Parcum en Erfgoed Viersprong werden alle objecten van de kerk geïnventariseerd en op erfgoedwaarde beoordeeld. Stukken met een lage erfgoedwaarde mogen de kerk verlaten. Zo verhuisden er o.a. al stoelen, kandelaars en wierookvaten naar de kerken van Oosterzele, Landskouter en Melle. Ook de aalmoezenier van de nieuwe gevangenis van Dendermonde heeft interesse in enkele stukken. Niet enkel het gebouw en het kerkhof is beschermd als monument, ook enkele objecten blijven verplicht in de kerk: het orgel, de preekstoel en enkele beelden en schilderijen.

Nieuwe bestemming via uitgiftedossier

Het gebouw is eigendom van de gemeente Oosterzele. De kerk staat leeg en daarom zoekt de gemeente naar een nieuwe bestemming. De nieuwe invulling van de kerk zal een hoofdstuk toevoegen aan de lange en rijke geschiedenis van de Sint-Antoniuskerk. Die nieuwe bestemming moet respect tonen voor dat verleden en de erfgoedwaarden. De waardevolle en beschermde artefacten en het oude orgel krijg je erbij. Projecten die een meerwaarde betekenen op sociaal, cultureel of lokaal-economisch vlak hebben alvast een streepje voor. Het lokaal bestuur bereidt een uitgiftedossier voor dat alle informatie over de

Sofie Moeykens van de erfgoed viersprong

kerk en het indienen van een projectidee bundelt. In het voorjaar van 2023 komt een open oproep naar ideeën. Kandidaten kunnen dan een onderbouwde toekomstvisie en financieel plan indienen. Een jury zal uit alle ingediende voorstellen een keuze maken. Dat project krijgt dan alle kansen om in uitvoering te gaan. Sofie Moeykens van de erfgoed viersprong help en begeleid het project. Het lokaal bestuur maakt de toekomstige oproep nu al bekend, zodat iedereen (burgers, verenigingen, bedrijven) die een herbestemmingsdossier wil indienen, alvast op de hoogte is. (mvdv, foto’s ddl)