Ook 11 novembervieringen in Gijzenzele en Scheldewindeke

Eresaluut aan de gesneuvelden

De 11 november-viering ging ook in de deelgemeenten Gijzenzele en Scheldewindeke niet onopgemerkt voorbij.
Wapenstilstand op 11 november is de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918, het einde van WO I. In Balegem maar ook in Gijzenzele en Scheldewindeke werden met plechtigheden alle slachtoffers van WO I en WO II herdacht. Met de wapenstilstand van 11 november 1918, ondertekend in een rijtuig in het Bos van Compiègne, tussen de Geallieerden en Duitsland kwam er een definitief eind aan de gevechten in de Eerste Wereldoorlog. Het betekende de totale nederlaag van het Duitse Rijk. De heldendaden die onze soldaten en burgers (in het verzet) verrichten spreken tot de verbeelding. Aan de monumenten in Gijzenzele en Scheldewindeke werd een bezinningsmoment gehouden, een bloemenhulde gebracht aan de slachtoffers en weerklonk de Last Post, het eresaluut aan de gesneuvelden. Dit is een uniek eerbetoon dat wereldwijd erkenning  en waardering kent, ook in de fusiegemeente Oosterzele. Herdenken die gevallen zijn, enorm hebben geleden, die groot verlies hebben gekend.
Tegelijkertijd doen de herdenkingen ons stilstaan dat zich op dit ogenblik in Oekraïne opnieuw een vreselijke oorlog afspeelt. Op een paar honderden kilometers van hier. Het trauma van WO I en WO II werken nog door tot op vandaag. Het einde van WO I en WO II betekende spijtig genoeg niet het einde van oorlog en conflict in de wereld. Mensen die het nog kunnen navertellen zijn het roerend over een ding het eens: ‘Dit nooit meer’.
De oorlogsmonumenten doen ons herinneren aan de vele slachtoffers. Stilstaan bij het monument, met de namen van de gesneuvelden. De lijst van oorlogsslachtoffers, overal ter wereld, wordt steeds langer. Zinloos. Brutaal. En altijd ten koste van vele onschuldige slachtoffers. WWOO Scheldewindeke vergeet ook zijn helden niet. Rond het monument van de gesneuvelden en aan het graf van luitenant John Douglas Lightbody werden vlaggen en bloemen geplaatst.
Tot eind november is er in de etalage van Bazar Sint – Antonius een kleine tentoonstelling te zien dankzij schenkingen en ter beschikking gesteld materiaal door de families R. De Ganck – Eeckhout, M. en F. Van Doorselaere – De Groote, D. De Visscher, S. Meirsschaut, J – L. De Moor, W. Crommelinck, A. Matthijs, M. De Poortere, A. en E. Thienpont – De Waele, Prof. P. Taghon en Kunsthoeve Van De Putte (Zegelsem).
(marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)