© Politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

Zottegem: politie controleert gebruik fietsverlichting

Naast de speciale actie die in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen deze week, nog tot en met maandag 28 november om 6 uur, in de ganse provincie plaatsvindt met betrekking tot het (verboden) gebruik van mobiele apparaten tijdens het sturen, is de lokale politie van de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem zoals in de voorbije jaren ook opnieuw begonnen met een intensievere controle op de aanwezigheid en het correcte gebruik van de fietsverlichting. Dit actieplan is mede het gevolg van meerdere meldingen door andere weggebruikers die geconfronteerd werden met niet-verlichte (brom)fietsers en die dit als zeer verkeersonveilig ervaren.

Tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag alsook in alle andere (weers)omstandigheden die het zicht beperken tot een afstand van ongeveer 200 meter, moeten fietsers en bromfietsers zowel een wit voor- als een rood achterlicht laten branden (geen knipperende lichten). Dit geldt eveneens voor kinderfietsen, mountainbikes en racefietsen. De controles vinden vooral ’s morgens en ’s avonds plaats langs de wegen naar de verschillende scholen en naar de treinstations van Herzele en Zottegem alsook in de omgeving van publieke fietsenbergplaatsen, fuifzalen enz. Eerst wordt er nog preventief gecontroleerd en gewaarschuwd. In de tweede fase van het actieplan, vanaf de maand december, zal er repressief opgetreden en geverbaliseerd worden. Wie zich dan nog met een niet-verlichte (brom)fiets op weg begeeft, riskeert een boete van 60 euro. Als het ene licht het wel en het andere licht het niet doet, krijgt u geen ‘korting’ maar wordt u voor hetzelfde bedrag op de bon geslingerd. Ook als uw fiets niet met de nodige reflectoren uitgerust is, kan dit beboet worden.