“Zottegem moet pleegzorggemeente worden” Voorstel Vooruit goedgekeurd

Vooruit laat weten dat zijn voorstel om van Zottegem een pleegzorggemeente te maken werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

Pleegzorggemeentes promoten pleegzorg en proberen zo gezinnen over de streep te halen om zelf pleeggezin te worden en kwetsbare kinderen of jongeren een veilig dak boven hun hoofd te bezorgen.

“In Vlaanderen wonen meer dan 8.000 kwetsbare kinderen of jongeren in een pleeggezin. Pleegzorg Oost-Vlaanderen ondersteunt meer dan 1.500 pleeggezinnen, meer dan 2.100 pleegkinderen en -jongeren en meer dan 170 pleeggasten, dat zijn volwassenen die in een pleeggezin wonen. “Maar de nood aan pleeggezinnen is hoog,” zeggen Kurt De Loor en Leentje Borremans van Vooruit. “Helaas heeft niet elk kind of jongere het geluk om in een veilige of goede thuissituatie op te groeien. Pleeggezinnen zijn hard nodig. Eind vorig jaar stonden nog 872 kinderen en jongeren op de wachtlijst. Dat zijn 872 schrijnende situaties waarbij kinderen en jongeren wachten op een veilige thuis. We moeten er alles aan doen om ook in Zottegem gezinnen warm te maken om ook pleeggezin te worden. Om die reden willen we dat Zottegem de ambitie toont om pleegzorggemeente te worden. Oost-Vlaanderen telt al elf pleegzorggemeenten, waaronder Brakel, Aalst en Oudenaarde. Met het label van pleegzorggemeente geven die gemeenten aan dat ze pleegzorg genegen zijn. Dat kan gaan van erkenning en ondersteuning van bestaande pleeggezinnen in de gemeente of het actief zoeken naar extra plaatsen. Alle beetjes helpen om gezinnen warm te maken om kwetsbare kinderen of jongeren tijdelijk onderdak te geven.”