Zottegems stadscentrum klaar voor eindejaar en kerstmarkt

In de voorbije dagen is er werk van gemaakt om het Zottegemse stadscentrum ter gelegenheid van het eindejaar in een aangepast kleedje te steken. Ondermeer de feestverlichting in centrumstraten, de kerststal en een grote spar aan de dekenale kerk dragen in deze donkerste periode van het jaar bij tot een stemmig decor met als belangrijkste trekpleister het overdekte ‘kerstdorp’ op het marktplein waarin 20 chalets een plaats hebben gekregen: 12 voor permanente standhouders en 8 met ieder weekend wisselende uitbaters. Na twee stille coronawinters zullen de bezoekers er van 2 tot 30 december weer winterse sfeer en gezelligheid kunnen beleven.

  • OPENINGSUREN – De kerstmarkt wordt officieel geopend op vrijdag 2 december en zal in de daaropvolgende weken telkens open zijn op donderdag van 16 tot 23 uur, op vrijdag van 16 tot 01u30, op zaterdag van 14 tot 01u30 en op zondag van 14 uur tot middernacht (dus gesloten op maandag, dinsdag en woensdag alsook op zaterdag 24 en zondag 25 december). Voor de niet-permanente standhouders gelden dezelfde openingsdagen en -uren (donderdag optioneel) maar dit kerstmarktgedeelte wordt enkel georganiseerd in de eerste drie weekends (2-4, 8-11 en 15-18 december).
  • ACHTERGRONDMUZIEK – Om een en ander binnen de perken te houden voor de buurtbewoners die in zowat anderhalve maand tijd de WK-voetbalgekte en de kerstmarktavonden alsook daarna nog de carnavalsviering en -fuif in het stadscentrum moeten verduren, zal er naar verluidt op toegezien worden dat de sluitingsuren correct nageleefd worden. En al mogen er op vrijdag- en zaterdagavond al iets meer decibels dan jingle bells te horen zijn, toch voorziet het kerstmarktreglement ook dat er op donderdag vanaf 22 uur, op vrijdag en zaterdag vanaf 01 uur en op zondag vanaf 23 uur alleen nog maar achtergrondmuziek mag gespeeld worden.
  • GEVARIEERD PROGRAMMA – Door de groep van permanente standhouders is een gevarieerd programma uitgewerkt waarbij jong en oud aan zijn trekken komt. Zondag moet dé gezellige familiedag worden – met een paar kermisattracties voor de allerkleinsten – maar met optredens en kick-offs, een dj-set en een Zottegemse talentenjacht enz. is er elke dag wel iets speciaals te doen. Voor het volledige programma verwijzen we naar onderstaande affiche.
  • FEESTVERLICHTING – Tezamen met de opening van de kerstmarkt wordt op vrijdag 2 december ook de feestverlichting officieel aangestoken. Na de ‘korte gordijntjes’ van in de laatste jaren is ditmaal gekozen voor een andere decoratievorm. Al voor het dertiende jaar op rij wordt hiervoor samengewerkt met een externe firma. Na eerst zes jaar bvba Flux uit Zele, wordt sinds 2016 een beroep gedaan op Blachere Illumination. Met deze firma uit het Luikse (Herstal-Vottem) is nu voor de derde keer een driejarig contract afgesloten (voor dit eindejaar, 2023-2024 en 2024-2025) tegen de jaarlijkse kostprijs van 29.812 euro voor het huren, plaatsen en onderhouden van de verlichting.