Jaarlijkse boomplantactie RLVA in Brakel

 

Dit weekend ging de jaarlijkse boomplantactie in samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) door. Deze actie is een groepsaankoop voor streekeigen bomen en struiken waardoor het plantgoed aan een zeer voordelige prijs kan worden bekomen.

Schepen Peter Vanderstuyf: “De voorkeur wordt gegeven aan streekeigen groen omdat dit niet alleen past in de Vlaamse Ardennen maar het daarenboven van nature vrij goed doet. Waar mogelijk wordt daarenboven autochtoon plantgoed aangeboden. Dit zijn streekeigen planten die ook nog eens opgekweekt werden uit zaden die hier in de streek werd geoogst. Zo wordt elk jaar beukenzaad geoogst aan het Hayesbos te Everbeek. Op die manier krijg je immers materiaal dat beter aangepast is aan onze lokale groeiomstandigheden (klimaat, bodem,…) en daardoor minder gevoelig is aan ziekten.

Ongeveer 56 Brakelse gezinnen kwamen zaterdag hun bomen en struiken afhalen aan de gemeentelijke loods. Dit is het hoogste aantal van alle deelnemende gemeenten en is goed voor: 3500 stuks bosplantsoen, 61 hoogstammige bomen, 60 laagstammige fruitbomen, 21 hoogstammige fruitbomen en 200 stuks klein fruit.

Als schepen van o.a. Milieu ben ik elk jaar weer aangenaam verrast om te kunnen vaststellen dat onze Brakelse bevolking  toch jaarlijks massaal aan het planten gaat, hetgeen ons prachtig Brakel, niet voor niets de Parel van de Vlaamse Ardennen geheten, alleen maar ten goede komt.”