Zijn we voorbereid op het ergste scenario? Er breekt een brand uit in het ASZ

Evacuatieoefening in samenwerking met de brandweer

Geraardsbergen. Vrijdagvoormiddag 9 december werd in het A.S.Z. campus Geraardsbergen een evacuatieoefening georganiseerd in samenwerking met de brandweer. Het is zeer belangrijk om het intern noodplan uit te testen om goed voorbereid te zijn, ook voor onze medewerkers is een training in een realistisch kader zeer waardevol.

Het scenario bestond uit een brand op een tweepersoonskamer op een verpleegafdeling. Vrijwilligers kropen in de rol van patiënten, de interventieploeg startte een horizontale evacuatie naar een veilige plaats. “We organiseren dergelijke oefeningen om het interne noodplan uit te testen en medewerkers op te leiden om patiënten in noodsituaties een optimale hulpverlening te kunnen garanderen. Op het einde volgde er een debriefing om onze werking te verbeteren. De oefening werd zo realistisch mogelijk uitgetekend, zo werd er ook een rookgenerator gebruikt. Dit is zowel voor de ziekenhuismedewerkers als voor de brandweerdiensten een goede voorbereiding op een echte noodsituatie”, aldus Jo Keymeulen, noodplancoördinator A.S.Z.

“Bij een brand volgen we intern het ‘ABCDE’ principe: Alarmering van interne interventieploeg en externe hulpdiensten, Bluspoging m.b.v. simulator blusapparaten om het zo realistisch mogelijk te maken, Compartimenteren door het sluiten van deuren en ramen, Delegeren van acties door de interventieploeg en Evacueren van patiënten. Het zijn deze operationele taken die tijdens de oefening getest werden. Deze oefening is ook belangrijk voor onze spoeddienst om de communicatie met en opvang van brandweer te oefenen” zegt Sara Coppin, preventieadviseur A.S.Z.

“Een training in een realistische omkadering is voor onze mensen altijd bijzonder interessant. Zo maken we kennis met het interne noodplan van het ziekenhuis en mogelijke obstructies waar we ook in een reële noodsituatie mee kunnen geconfronteerd worden”, getuigt brandweerkapitein Bart Vandesande.