Minister Diependaele maakt 1,74 miljoen euro vrij voor restauratie Sint-Adriaansabdij

In 2027 zullen de restauratiewerken klaar zijn.

Geraardsbergen. Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 1.740.116,15 euro toe voor de restauratie van de Sint-Adriaansabdij in Geraardsbergen. ‘Dankzij deze premie kan de eerste grote restauratiefase van de Sint-Adriaansabdij starten. De site heeft een lange geschiedenis en was in de 12e eeuw één van de grootste bedevaartsplaatsen in West-Europa. Mensen kwamen er om genezing te vragen bij de relieken van Sint-Adriaan.’, zegt minister Diependaele. ‘Het dossier stond al even op wachtlijst. Het afbouwen van die wachtlijst is één van mijn prioriteiten. Ik ben blij dat we met deze investering deze mooie erfgoedparel opnieuw laten schitteren. Zo maken we van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om te wonen, te ondernemen en te bezoeken’. In 2027 zullen de restauratiewerken klaar zijn.

De eerste grote restauratiefase voor de site van de voormalige Sint-Adriaansabdij kan starten. Tijdens deze werken komen de restauratie van het restaurant en de bovenverdieping aan bod. De bedaking, het smeedwerk en het schrijnwerk worden opgeknapt. Ook het interieur zal voor het grootste deel worden gerestaureerd. Verder zijn er een aantal ingrepen om de toegankelijkheid en brandveiligheid te verhogen. In een volgende fase is de afwerking van het interieur gepland en de restauratie van de zolders en kelders. In het monument worden ontvangst- en conferentieruimten ingericht en kunnen bezoekers de gerestaureerde salonzalen bewonderen. De museumcollectie die vandaag in de gebouwen is gehuisvest,  verhuist naar het stadsmuseum op de Grote Markt van Geraardsbergen.

Renovatieproject
Het project heeft in een eerste fase vooral betrekking op de renovatie van het dak, het exterieur smeedwerk, het schrijnwerk, een groot deel van het interieur, de technieken en het plaatsen van een lift (gelijkvloers, eerste en tweede verdieping). De gelijkvloerse verdieping blijft momenteel in gebruik als restaurant. De zolder zou aangepakt worden in een eventuele latere fase. Het Abtenhuis zal meerdere functies combineren. De historiek van de abdij wordt verteld en in beeld gebracht met de oorspronkelijke meubels, schilderijen en andere decoratie. In het toeristisch seizoen zullen de gerestaureerde salons op de eerste verdieping te bezichtigen zijn via geleide groepsbezoeken. Daarnaast zal het lokaal bestuur deze verdieping ook gebruiken voor ontvangsten en recepties.

De vertrekken op de tweede verdieping worden ingericht als conferentieruimtes, voorzien van de modernste technieken. Hier komt eveneens een beperkte keukenfaciliteit, alsook sanitair en vestiaires. De ruimtes op deze verdieping kunnen dan ook gebruikt worden voor salonconcerten, boekvoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen… ‘We dromen er al jaren van om het Abtenhuis in al zijn glorie te restaureren. Met deze subsidie komt die droom nu dichterbij. We vinden het belangrijk dat dit prachtige gebouw opnieuw iets kan betekenen voor de Geraardsbergenaar. Daarom hielden we bij het indienen van het subsidiedossier rekening met een publieke invulling van de ruimtes’, zegt schepen van Erfgoed Ann Panis.

Het renovatiedossier wordt nu verder uitgewerkt en zou klaar zijn tegen eind 2023. In het voorjaar van 2024 kan dan de aanbesteding plaatsvinden en vervolgens de start van de werken. Rond 2027 zou de renovatie afgerond moeten zijn.

 GeschiedenisDe site van de voormalige Sint-Adriaansabdij of het huidig Abdijpark is één van de belangrijkste sites in verband met de ontstaansgeschiedenis van Geraardsbergen. Op de site van de voormalige Benedictijnenabdij zijn de verschillende tijdslagen in de ontwikkeling nog duidelijk herkenbaar. Zo zijn er nog relicten van de 18e -eeuwse abdij met muurdelen, poortgebouw, abtenhuis en koetshuis. Het verbouwde abtenhuis met in de omgeving parkornamenten en de elementen van een Engelse landschapstuin illustreren het tijdperk dat het abtenhuis de functie had als kasteel. De restanten van het toeristisch attractiepark van de jaren ’60 zijn eveneens nog duidelijk aanwezig.

Oorspronkelijk heette de benedictijnenabdij ‘Sint-Pietersabdij’. Toen die abdij op het einde van de 12e eeuw de relieken van Sint-Adriaan kreeg, groeide ze uit tot een van de grootste bedevaartsplaatsen in West-Europa. Aangezien veel genezingen werden toegeschreven aan de tussenkomst van Sint-Adriaan, groeide de faam van het bedevaartsoord. De oorspronkelijke benaming werd daarom veranderd in Sint-Adriaansabdij. Door de eeuwen heen kende de abdij een grote politieke, economische en culturele bloei.