Zottegem en loonwerkers tegen sneeuw en ijzel

In het vooruitzicht van deze winterperiode werd voor het stockeren en leveren van strooizout door het Zottegemse stadsbestuur via de Gentse aankoopcentrale TMVS een nieuw driejarig contract afgesloten (dus ook voor de volgende twee winters) met de nv Zoutman met zetel in Roeselare, tegen de kostprijs van 35.000 euro op jaarbasis. Volgens die overeenkomst moet deze leverancier – zonder verplichting tot aankoop – een continue voorraad van 150 ton ter beschikking van de stad hebben.

Wanneer de Zottegemse strooidiensten moeten uitrukken om sneeuw en ijzel op de wegen te lijf te gaan, gebeurt dit in deze volgorde van prioriteit: eerst op de trajecten van de lijnbussen, dan komen de straten in de omgeving van scholen aan de beurt en daarna volgen de dorpskernen en andere wegen. Naast de eigen vrachtwagens met droogzoutstrooier (ook een drietal manuele zoutstrooiers) waarover door eigen stadspersoneel kan beschikt worden, krijgt de stad tevens hulp van drie plaatselijke loonwerkers die tezamen 98,50 km voor hun rekening nemen, verdeeld over de volgende vier trajecten: traject 1 (23,2 km) Sint-Goriks-Oudenhove, deel van Sint-Maria-Oudenhove en deel van Strijpen; traject 2 (24,4 km) deel van Erwetegem en deel van Sint-Maria-Oudenhove; traject 3 (25,7 km) deel van Erwetegem en deel van Godveerdegem; traject 4 (25,2 km) deel van het centrum, Bijloke en deel van Grotenberge.

De loonwerkers waaraan het stadsbestuur deze opdrachten heeft toegewezen, zijn Hoeve d’Eecke uit Oombergen (traject 1), Geert Verlinden uit Velzeke (traject 2) en Landbouwwerken Hoerens uit Erwetegem (traject 3 en 4). De overeengekomen vergoedingen bedragen 16,63 euro per km strooien en 66,50 euro per uur sneeuwruimen. Het raamcontract dat met de betrokken loonwerkers werd afgesloten, geldt ook nog voor de volgende winterperiode 2023-2024. De rest van de in totaal 230 km gemeentewegen wordt bediend door eigen strooiploegen. Voor één strooironde over alle gemeentewegen zijn een viertal uren en bijna 20 ton dooizout nodig. Op de terreinen aan de loods van de stedelijke technische dienst in de Ballingsweg staan twee zoutsilo’s met elk een inhoud van 30 kubieke meter.