Rode Kruis houdt bloedinzameling in GC De Kluize Bloed redt levens

Bloedinzamelingen blijven meer dan broodnodig, de voorraad slinkt. Je kan helpen. Het Rode Kruis Oosterzele organiseert op vrijdag 13 januari  2023 van 16 u tot 19 u 30 in het Gemeenschapscentrum De Kluize, Sportstaat 3,  in Scheldewindeke, een bloedinzameling. Ook jij kan bloed geven als je tussen 18 en 65 jaar bent. Er wordt alleen maar een halfuurtje van je tijd gevraagd. Je identiteitskaart niet vergeten. Noteer alvast. Er zijn ook bloedinzamelingen gepland op vrijdagen 31 maart, 30 juni en 6 oktober 2023.

Vroeg of laat heb je misschien zelf bloed nodig. Na een verkeersongeval of na een bevalling bijvoorbeeld. Dan ben je blij dat er mensen zijn die bloed geven. Want bloed redt levens. Met één prik kan je al veel patiënten redden. Een bloedgift gebeurt steeds op afspraak. Een afspraak kan je online maken via het donorportaal: https://donorportaal.rodekruis.be/.

Na een bloedgift ben je niet verplicht om de volgende keer terug te komen. Daar beslis je zelf over. Bloed geven doet geen pijn. Je voelt even een prikje en daarna vloeit het bloed in een zakje. De eerste keer kan het nog een enge gedachte zijn om je vrijwillig te laten prikken. Toch denken veel mensen na die eerste keer dat ze het al veel langer hadden moeten doen, omdat het op zich zo weinig inhoudt. De schrik voor de prik is onterecht. Bloed wordt afgenomen door speciaal opgeleid personeel. Er wordt per donor steriel materiaal gebruikt. Als je gezond bent, kan je wel wat missen. Gemiddeld heeft een gezonde, volwassen persoon zo’n 4 tot 6 liter bloed, afhankelijk van zijn gewicht. Een vuistregel zegt dat een mens ongeveer een dertiende van zijn gewicht aan bloed heeft. Bij een bloedafname geef je minder dan een halve liter bloed. Kan je dat bloed missen? Ja, want je lichaam maakt continu nieuwe cellen aan. Er zijn acht verschillende bloedgroepen. De meest voorkomende is O +, gevolgd door A.

Steun het Rode Kruis

In Oosterzele is er veel empathie voor de Rode Kruis – afdeling, één van de best werkende afdelingen in Vlaanderen. Op tal van evenementen staan de Rode – Kruisvrijwilligers klaar met eerste hulp, ze zetten zich in voor kwetsbare mensen, …RK Oosterzele organiseert Eerste hulp opleidingen, en viermaal per jaar bloedinzamelingen,… Toon een groot hart en steun Rode Kruis Oosterzele. Voorzitter Nele Bracke: ‘ Jouw gift gaat volledig naar de hulp die RK Oosterzele biedt. Je bijdrage zorgt dat lokale vrijwilligers mensen in jouw buurt kunnen blijven helpen. Er is geld nodig voor Eerste Hulp cursussen, materiaal voor de Hulpdienst, en zo meer. Elke gift in welkom’. Schenk je 40 euro of meer? Dan ontvang je een fiscaal attest, je krijgt 45 % van je gift terug via je belastingaangifte. Je kan ten alle tijde een bedrag overschrijven op rekening BE46 7360 2571 1936, KREDBEBB, Rode Kruis Vlaanderen, Afdeling Oosterzele, Gootje 2 9860 Oosterzele (mededeling lokale steunactie). ‘Rode Kruis Oosterzele rekent op jouw hulp’. De slogans, stickers,… van Rode Kruis maken maken deel uit van het collectief geheugen van Vlaanderen.

Rode Kruis is al decennia lang actief in de gemeente Oosterzele. In de loop van haar geschiedenis is er nog niets veranderd aan haar missie: hulp bieden. Uw steun komt ten goede aan de mensen die moeten geholpen worden en zorgt voor een warmere maatschappij. Voorzitter Rode Kruis Nele Bracke heeft woorden van lof voor de vrijwilligers, gedreven medewerkers, die maar al te graag het beste van zichzelf geven om telkens weer hulp te bieden en dankt allen die de lokale actie 2022 hebben gesteund.   (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).