Zottegemse Sterzingers brengen hun 36e zegenwens

In een vorig NUUSbericht (zie via deze link) hebben we geïnformeerd over de Driekoningentocht die leden van de Zottegemse Macekliersgilde op donderdag 5 en vrijdag 6 januari voor de 35ste keer maken. Dit gebeurt in navolging van De Sterzingers die dit al een jaartje langer doen – sinds 1985, op initiatief van Ghislain Diependaele, wijlen Jo Van Gansberge en wijlen Wilfried Carnewal – en die na twee jaar noodgedwongen coronaonderbreking dus ook nu weer de draad kunnen opnemen.

ZUIVERE KERSTSFEER

Volgens het magazine Infokrant Egmont waarvan de uitgever-redacteur naar aanleiding van het laatste optreden van De Sterzingers meende te moeten schrijven dat ze “zich strompelend van café naar café een weg banen alsof ze er niet genoeg van krijgen hun dorst te lessen” (einde citaat), lijkt deze rondgang van De Sterzingers een soort kroegentocht te zijn maar dat is helemaal niet het geval, integendeel. Met de Drie Koningen voorop, getooid als De Drie Wijzen uit het Oosten in passende gewaden en begeleid door herders en muziek, zullen De Sterzingers ook ditmaal op hun 36ste tocht langsgaan op een tiental plaatsen waar zij telkens met hun liederen de zuivere kerstsfeer oproepen en hun kerstboodschap uitzingen. Daarbij zullen zij ook opnieuw boven de deurportiek hun zegenwens schrijven: 20 C + M + B 23. Deze initialen, tussen het jaartal in, staan voor Caspar en Melchior en Balthasar en kunnen tegelijk gelezen worden als “Christus mansionem benedicat” (= moge Christus deze woning zegenen).

ROUTE EN VERTOLKERS

Voor deze vrome traditie trekken De Sterzingers op donderdag 5 januari ook naar enkele plaatselijke zorginstellingen. In de voormiddag worden ze om 11 uur verwacht in het Psychiatrisch Centrum Frapello in Velzeke en daarna in het klooster van Velzeke. In de loop van de namiddag gaan ze nog langs in het OCMW-Dagverzorgingscentrum Egmont (om 15u30) en het Woonzorgcentrum Triamant Sint-Maria-Oudenhove (om 18u45). Daarnaast hebben ze op hun tocht steevast afspraak in café Imeland aan de Gentsesteenweg in Leeuwergem (om 16u30), waar dit speciaal voor kinderen bedoeld is. Ieder jaar al groeide het bezoek van De Sterzingers er uit tot een sfeervolle gebeurtenis waarvoor de aanwezige kinderen zich eveneens als koning of herder verkleden. Verder op hun rondgang brengen ze nog een bezoek aan een viertal cafés: ’t Verval (Grotenberge, 17u15), De Hert (Erwetegem, 19u15), De Kring (Zottegem-centrum, 21 uur) en het Huys te Oudenhove (Sint-Goriks-Oudenhove, 22 uur). Tussendoor houden zij ook halt op de Markt om er deel te nemen aan de zangstonde rond de kerststal aan de dekenale kerk om 20u15.

Wat de samenstelling van de groep betreft, hebben Chris De Saveur en Ghislain Diependaele die jarenlang de rol van respectievelijk één van de Koningen en één van de herders (+ zang en mondharmonica) vertolkten, zich om leeftijdsgebonden reden laten vervangen. Het zevenkoppige Sterzingers-gezelschap bestaat nu uit Wim Vanommeslaeghe, Dirk Van Hijfte en Wouter De Tandt als de Drie Koningen met als herders die hen vergezellen en ook muzikaal begeleiden Joris Van Laethem (zang), Bart D’Haeyer (trompet), Laurens Moonen (viool) en Bart De Clercq (afwisselend klarinet, doedelzak en fluit).