Ilva komt gratis kerstbomen inzamelen in Zottegem. Of ruil hem om voor compost

Voor het zestiende jaar op rij organiseert ILvA in alle steden en gemeenten die van het werkgebied van deze intercommunale deel uitmaken, een gratis inzameling van kerstbomen. In Zottegem vindt deze ophaling plaats in de komende week van 16 – 20 januari, op dezelfde dag van de normale tweewekelijkse inzameling van gft-afval (raadpleeg uw afvalkalender).

Men mag de kerstboom gewoon naast de gft-container plaatsen maar ook wie geen gft-container aanbiedt voor lediging, mag zijn / haar kerstboom meegeven. De boom moet weliswaar ontdaan zijn van pot, aardkluit en versieringen en mag maximaal 2 meter hoog en 30 kg zwaar zijn. Bomen uit kunststof komen uiteraard niet in aanmerking; deze horen bij het grofvuil (in het recyclagepark of afhaling op aanvraag).

OMRUILEN OP RECYCLAGEPARK

De kerstbomen die aan huis opgehaald worden, worden achteraf gecomposteerd maar kunnen – omdat ze door de gft-wagens vervuild zijn – niet gebruikt worden voor zgn. pyrolyse, een nieuw project van Ilva waarbij de bomen opgewarmd worden tot 650° C en dat biochar oplevert (= een biologische houtskool die kan gebruikt worden bv. als bodemverbeteraar, toevoeging in porgrond of als filtermateriaal in waterzuivering). Wie tot dit circulair proces wil bijdragen, kan hiervoor zijn / haar kerstboom (ook zonder pot, aardkluit en versieringen) nog tot 31 januari naar het recyclagepark brengen en krijgt zelfs van de parkwachter hiervoor in ruil een 40 l.-zak met compost.