© Erik Sablon

Einde Carnaval Zottegem 2023, vooruitblik op 2024

Na de carnavalsvieringen die in het voorbije weekend in Erwetegem en St.-Maria-Oudenhove plaatsvonden, komt er ook een officieel einde aan de Zottegemse carnavalsperiode met de teruggave van de symbolische stadssleutel die naar traditie tijdens de carnavalsveertiendaagse in handen van de carnavalsprins is. Aanvankelijk was gepland dat burgemeester Evelien De Both hiervoor Prins Carnaval Jens I (Tuytschaever) vandaag maandag zou opwachten maar daarbij werd de gemeenteraadszitting van vanavond uit het oog verloren en daarom is deze korte plechtigheid verschoven naar morgen dinsdag 17 januari om 20u11 in de raadzaal van het stadhuis.

Het is inderdaad nog veraf maar het Feestcomité Zottegem geeft toch al mee dat carnaval in het stadscentrum volgend jaar ook op de eerste zaterdag van januari zal gevierd worden. Voor het bepalen van die datum bestaat er overigens een organisatiereglement dat voorschrijft dat “Carnaval Zottegem plaatsvindt op de eerste zaterdag van januari tenzij die zaterdag op 1, 2, 3 of 4 januari valt. Indien dit het geval is, wordt Carnaval Zottegem verschoven naar de tweede zaterdag van januari”. Of anders gezegd: voor Carnaval Zottegem wordt (al decennialang) afspraak gemaakt op de eerste zaterdag na 4 januari. Volgend jaar zal dit dus op zaterdag 6 januari 2024 het geval zijn. Dit houdt ook in dat de carnavalsvieringen met stoet in Sint-Goriks-Oudenhove, Erwetegem en Sint-Maria-Oudenhove respectievelijk op vrijdag 5, vrijdag 12 en zaterdag 13 januari 2024 zullen doorgaan.