Povere mobiele verbinding in Oosterzele

Providers worden aangemaand om probleem op te lossen

In Oosterzele ondervinden inwoners dat de mobiele verbinding maar pover is. Dat zorgt voor vervelende, maar ook gevaarlijke situaties omdat burgers moeilijkheden kunnen hebben om de hulpdiensten te bereiken met hun gsm.  Het gemeentebestuur spoort de providers daarom aan om actie te ondernemen.

Het schepencollege van Oosterzele vindt dat de mobiele dekking in de gemeente tekort schiet. Daardoor ontbreekt een essentiële basisdienstverlening voor de inwoners, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. De gemeente vraagt daarom aan de providers Telenet/Base, Orange en Proximus om voor verbetering te zorgen. Al lange tijd ondervinden de inwoners hinder omdat ze niet mobiel kunnen bellen of omdat de verbinding wegvalt terwijl ze een telefoon voeren. Er is op dat vlak weinig evolutie merkbaar en dat blijft een probleem over het hele grondgebied. Het schepencollege wil daarom een signaal geven en met aandrang vragen aan die bedrijven om voor een betere mobiele verbinding te zorgen in Oosterzele.

‘Inwoners geven aan dat ze een slechte mobiele verbinding hebben in hun woning maar zeker ook daarbuiten, als ze op straat wandelen of door de deelgemeentes rijden’, vertelt schepen voor communicatie en ICT Elsy De Wilde. ‘Het is niet alleen vervelend als de verbinding wegvalt of als je in onze  regio niet mobiel kan bellen. Dat is ook ronduit gevaarlijk, want in noodsituaties kunnen burgers de hulpdiensten via mobiele telefonie maar moeilijk of niet bereiken. Dat vinden we in deze tijd onaanvaardbaar. Er bestaan wel repeaters voor thuis  of gsm-versterkers voor in de auto, maar daarvoor moeten mensen zelf kosten maken. En er is geen garantie dat die de verbinding ook echt verbeteren. Bovendien is daar vaak technische kennis voor nodig, iets waar weinig mensen mee vertrouwd zijn. Het vergt ook een actie van de consument zelf terwijl de provider eigenlijk voor een goede service zouden moeten zorgen. Ook in metingen van het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (Atlas mobiel) die online te vinden zijn, valt het op dat de mobiele dekking in Oosterzele verre van optimaal is.  Naast het aansporen van de providers brengt de gemeente ook de gouverneur op de hoogte over de situatie in Oosterzele, in het kader van noodplanning. (mvdv, foto’s ddl)