N-VA Ninove vraagt extra publieke laadpalen en deelwagens

Recente cijfers tonen aan dat elektrificatie van de (bedrijfs)wagens de voorbije maanden enorm is toegenomen. Deze evolutie zal nog versterken de komende maanden en jaren. In alleenstaande woningen kan men nog relatief makkelijk een thuislaadpaal installeren maar niet iedereen heeft een oprit of garage voor de deur waar een privélaadpunt kan worden geïnstalleerd. Bij rijwoningen, in de binnenstad of het centrum van deelgemeenten is het niet mogelijk om een privélaadpaal te installeren zodat publieke laadpalen enorm belangrijk zijn.

Uit een recente studie van De Tijd blijkt dat in Ninove minder dan 25% van de geschatte capaciteit wordt gehaald. Ninove behoort inzake publieke laadpalen bij de slechtste groep in Vlaanderen.

N-VA-gemeenteraadslid Karolien De Roose “In Ninove zijn er 275 laadpunten nodig tegen 2025. In heel Ninove zijn er vandaag slechts 13 laadpalen en in de nabije toekomst zullen slechts 4 extra publieke laadpunten bijkomen. Andere steden staan al veel verder met de uitrol van publieke laadpalen. De publieke laadpaal aan de Centrumlaan wordt bovendien regelmatig gebruikt door de elektrische wagens van de stad zodat er nog minder capaciteit overblijft voor de Ninovieters. Ik pleit voor een extra inspanning door de stad en aanpassing hiervoor in de meerjarenbegroting. Wat kan in alle andere centrumsteden, kan blijkbaar niet in Ninove en dit met een Groene schepen van mobiliteit”.

Deelwagens

N-VA Ninove waarschuwde in juli 2020 dat door het eigenzinnige optreden van schepen Vande Winkel om niet in te stappen in het deelwagenproject van Solva, Ninove pas in 2023 deelwagens zou hebben. De stad verloor alle schaalvoordelen tijdens de aankoop en uitrol van dat deelwagensysteem die in alle andere steden en gemeenten uit de Denderstreek en Vlaamse Ardennen wel uitgerold werd. Weinig mensen kunnen zich op dit moment een elektrische wagen veroorloven, dus een betrouwbaar deelwagensysteem zal heel belangrijk zijn in de toekomst.

N-VA-voorzitter Steven Vanden Berghe “Onze waarschuwing werd indertijd weggelachen door schepen Vande Winkel want de deelwagens zouden er volgens de schepen zeker zijn tegen januari 2022. Ondertussen zijn we opnieuw een jaar verder en nog steeds is er geen concrete datum want de wagens zijn nog altijd niet geleverd. Ninove een stad met meer dan 40.000 inwoners zal door het eigengereide optreden van de schepen één van de laatste steden zijn in (Oost-)Vlaanderen met deelwagens.”