Het Ideeënhuis stelt indrukwekkend en eigenzinnig jaarprogramma voor

Geraardsbergen. Deze namiddag stelde Marcel De Sloover in Het ideeënhuis – het cultuurhuis in de Vredestraat – het jaarprogramma voor. Tussen de rondleiding en de voorstelling door konden de bezoekers genieten van een kop koffie met pannenkoeken. Intussen loopt er nog nog steeds een tentoonstelling over Priester Daens, iedere zondag tussen 14.00 en 18.00 uur tot eind februari. Op maandag 6 maart wordt er een tentoonstelling georganiseerd over ‘De dagelijkse keuken, meer dan ons dagelijks brood’. Op zondag 23 april gooit het Ideeënhuis de deuren open voor een confrontatie met het thema ‘beestig’. Op zondag 10 september is er De Open Monumentendag. Het Ideeënhuis zet dan zijn deuren open voor een rondleiding met gids.

Daarnaast worden er nog tal van andere activiteiten georganiseerd, waarvoor nog geen datum bepaald is. Zo wordt er een avond over onbekende keukengeheimen georganiseerd, een tentoonstelling over en proeverijen van de wereldkeuken. Daarnaast staat er ook nog een retrospectieve over het werk van de Geraardsbergse kunstenaar Reinhoud D’Haese op het programma en er wordt er eveneens in samenwerking met de een avond over creatieve kalligrafieën georganiseerd. In de loop van het jaar komt er ook nog een tentoonstelling over de hoffotografe Yvonne De Roeck, de duivensport en over Plein Air (in samenwerking met The Preacher)… Tot slot is er van begin april tot eind oktober de wekelijkse rommelmarkt.

Het Ideeënhuis is een historisch pand in de Vredestraat waarvan de archiefgegevens teruggaan tot 1634. Het gebouw werd geklasseerd als een monument met historische, artistieke en documentaire waarde. Een ploeg van eigenzinnige lieden van in en rond Geraardsbergen tracht het pand te restaureren. Een bezoek is meer dan de moeite waard. Je gaat er – letterlijk en figuurlijk – decennia tot eeuwen terug in de tijd. Het Ideeënhuis heeft helaas geen website of Facebookpagina, maar wel genoeg eigenzinnigheid om er een namiddag of avond door te brengen.

Julien Borremans