Politiezone Regio Rhode & Schelde betrapt meer en meer dieven op heterdaad door gebruik van ANPR-camera’s.

Afgelopen woensdagavond ontdekten we via onze ANPR-camera’s een voertuig dat op te sporen was in het raam van verschillende woninginbraken in de gemeenten van onze politiezone. Op datzelfde ogenblik kregen we een melding binnen van een inbraak. Het buurtinformatienetwerk (BIN) werd niet afgekondigd omdat we heel kort op de daders zaten en we de buurt niet verder wilden verontrusten.

Door combinatie van deze gegevens en de alerte samenwerking van onze interventie, ons “heterdaad inbraken team” (HIT), de wijk én een vroegere politiemedewerkster, kon het voertuig met de 3 verdachten aan boord vrij snel geïntercepteerd worden in Merelbeke. De verdachten werden gearresteerd en de buit kon integraal worden gerecupereerd.

De 3 verdachten werd gisteren voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Ze werden alle 3 aangehouden op verdenking van diefstal met braak, poging diefstal met braak en lid te zijn van een vereniging van misdadigers.

Het is niet de eerste keer dat dieven op gelijkaardige wijze gevat worden. We zien dan ook dat verhoudingsgewijs de pogingen tot inbraken stijgen ten opzichte van de werkelijke inbraken. Elk jaar, van eind oktober tot eind maart steekt dit fenomeen opnieuw de kop op. Toch zien we over de jaren heen een grote gemiddelde daling van de woninginbraken in heel België. Al blijft elke poging en elke inbraak er nog een teveel.

Daarom blijven wij eveneens inzetten op preventie en staat ons team van diefstalpreventieadviseurs onze inwoners heel graag met raad en daad bij. Deze dienstverlening kan aangevraagd worden via onze website.

Heb je iets verdachts gezien? Post het niet (alleen) op sociale media, maar bel naar het nummer 112. Alleen op deze wijze kunnen onze ploegen snel en adequaat ingezet worden.