Provincie Oost-Vlaanderen realiseert 10 procent uitbreiding bos- en natuurgebieden

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft haar ambitie om de provinciale natuur- en bosgebieden deze legislatuur met minstens tien procent uit te breiden vroegtijdig waargemaakt. Begin 2019 bedroeg de oppervlakte provinciaal bos en natuur 940 hectare. De afgelopen vier jaar kwam daar al ruim honderd hectare bij, wat de teller op 1042 hectare brengt. Op de aangekochte terreinen zet de Provincie volop in op de ontwikkeling van topnatuur zoals klimaatrobuust bos met een hoge biodiversiteit of soortenrijke graslanden. Daarbij verliest de Provincie ook natuureducatieve aspecten en zachte natuurrecreatie waar mogelijk niet uit het oog.

Riet Gillis (Gedeputeerde-Groen) “De aankopen werden gerealiseerd op een zestiental locaties verspreid over heel Oost-Vlaanderen. De grootste uitbreiding was weggelegd voor de Kaaimeersen nabij het Provinciaal Educatief Centrum in Zwalm. Daar kon de Provincie in 2021 in één klap bijna 25 hectare waardevolle percelen verwerven in de Scheldevallei.

Ook door de aankoop van het Bosmanshoeckbos (11 ha) in 2019 en het Denderbos in Geraardsbergen (13 ha) in 2021 en 2022 dikte de teller snel aan. Ook kleinere aankopen zoals bijvoorbeeld in het Drooghout in Oosterzele, het Bronbosje in Brakel en in Brugskes wieë in Laarne vormden een belangrijke bijdrage aan de realisatie van de uitbreidingsdoelstelling van tien procent.”

Het was onze ambitie om de uitbreiding van onze provinciale bos- en natuurgebieden met tien procent te realiseren tegen 2024. Het vroegtijdig behalen van deze doelstelling vormt niet alleen in kwantiteit maar ook in kwaliteit een zeer grote aanwinst voor onze provincie en haar inwoners.”

We waren erbij deze ochtend op de grens tussen Zwalm en Gavere (Eikstraat -Dikkelvenne)  in de Scheldevallei waar 25ha extra natuur wordt gerealiseerd.  Daar werd een straatkant beplant op de grens met een oude boomgaard en een zitbank geplaatst.