Pixabay

Davidsfonds Oosterzele organiseert boeiende lezing met Katrien Van Hecke

‘De Oostendse Compagnie’, een verhaal van zeemanskunst en nieuwe horizonten, Donderdag 23 februari, 20 u

“Joannes gaat als scheepsjongen mee naar Bengalen. Op een schip van de Oostendse Compagnie. Hij wil de zilverschat vinden! Voor Nel”.

Kruis aan in uw agenda. Donderdag 23 februari, 20 u. Davidsfonds Oosterzele wist Katrien Van Hecke te strikken voor een lezing in Bib Scheldewindeke. ‘De Oostendse Compagnie, een verhaal van zeemanskunsten en nieuwe horizonten’, zal je boeien. Naar aanleiding van haar nieuwe historische roman ‘Oostende is niet ver meer’ vertelt Katrien Van Hecke over het reilen en zeilen van de Oostendse compagnie, een stuk vergeten koloniale geschiedenis van de 18 de eeuw en de Vlaamse tegenhanger van de Oostindische Compagnie. Je krijgt een mix van zeemansverhalen, wereldhandel en Vlaamse spirit. Een absolute aanrader.

We gaan ons concentreren op onze eigen Zuidnederlandse geschiedenis. Want ook wij hadden een vergelijkbare handelscompagnie: de Oostendse Compagnie. Opgericht in de vroege 18de eeuw met de hulp van de Oostenrijkse keizer die toen onze souverein was, als rechtstreekse concurent van de Noordnederlandse VOC.

Oostende was een vissershaventje maar groeide dankzij de OC uit tot een kosmopolitisch handelscentrum waar handelaars uit heel Europa naartoe kwamen om de goederen uit Azië op te kopen. Zijde, katoen, porselein, peper, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, kurkuma, kauri-schelpen, salpeter en thee.

Vooral met thee werd in Oostende geld verdiend. De Oostendse Compagnie beheerste meer dan de helft van de wereldhandel in thee en overvleugelde zowel Nederlandse VOC als de Britse EIC.

Deelnemen kost 8 euro (Leden Davidsfonds en Bib), niet leden: 12 euro.

Graag vooraf inschrijven via davidsfonds.oosterzele@proximus.be. Betalen kan ter plaatse of vooraf via rekening BE90 6528 3466 0632 van het Davidsfonds. (marcel van de vijver, foto Pixabay).