’t Es gedoan mé meulekes moake’n.

Gisteren dinsdag 7/02/2023 ging na vijf fantastische speeldagen de laatste voorstelling van ’t Spelleke van Lierde door.

De meeste poppen trekken zich nu moe, maar voldaan, terug op de zolder terwijl enkele gegadigden echter weerom een jaartje mogen hangen te pronken in de glazen kastjes in de inkomhal van OC De Lier.

Het jongste zusje in de familie, blauw gemeenteraadslid Nina de Smet, hoort bij hen en zal dit komende jaar zeker in haa r fel rood kleedje van de bewonderende blikken van de bezoekers kunnen genieten. Ook haar onafscheidelijke hond Nishka zal samen met haar in het glazen kastje geplaatst worden en laat ons hopen dat Gaia hier geen al te grote problemen om maakt.

We zijn benieuwd met wie ze een  kastje zal mogen delen. Met haar blauwe companen? Of misschien wel met den burremeester? Alhoewel ik me afvraag of dit wel een goed idee zal zijn daar ze waarschijnlijk niets anders zullen doen dan elkaar om de minste futuliteit uitdagen. Maar ja, wat valt er anders te beleven in zo’n klein kastje dat je dan op de koop toe nog moet delen met een particeps canis.

Ik was waarschijnlijk één van de velen (of weinigen) die vonden dat ’t Spelleke in de loop der jaren eigenlijk braaf, braver en zelfs te braaf geworden was.

Niet dat alle satire uit het Spelleke verdwenen was. Zeker niet want nog steeds werden personen of situaties spottend maar uiterst treffend neergezet om te tonen dat er best nog wel vreemde dingen gebeurden in en om Lierde.

Maar dikwijls was dit nogal oppervlakkig. Politiekers werden niet (meer) te hard aangepakt en op sommige toestanden ging men niet dieper in of dekte men gewoon toe met de mantel der liefde

Maar na het Spelleke 2023 moet ik grif toegeven dat ik me schielijk vergiste. Het was terug satire van de bovenste plank waarin, zoals het hoort,  niets of niemand ontzien werd.

Marc Maroye, aan wiens (soms iets wat verwrongen) brein jaar na jaar het spelleke ontspruit maakte er weer maar eens iets onvergetelijk van. Een vloeiende verhaallijn, vlotte grappige dialogen waar steeds de nagel op de kop geslagen werd en enkele schitterende muzikale intermezzo’s.

Zowel de auteur, de poppenspelers, de muzikanten als de ganse entourage gaven ook dit jaar weer het beste van zichzelf.

Weerom vonden ze het perfecte evenwicht tussen het traditionele marionettenspel, muzikale omlijsting en moderne beeldtechnieken.

Volksvermaak en volkskunst ten top.

Poesjenellen van dienst waren:

Tieste, Fluite, Pelagie, skepeninneke Ernanake, de sheriff, de velomoaker, André Eeman de pieremeester, veurzitter Steven Vekeman, Jurgen Soetens de burremeester, skepeninneke Katelijne Scheirlinckx, Bert Wastyn, skepen Antwan Van De Moale, Mark Lato De Ville en natuurlijk niet vergeten het nieuwe zusje Nina de Smet en haar hond Nishka.

Poppenspelers van dienst waren:

Rudy Leeman, Gunther Roels, Martien De Wolf, Filip De Pessemier, Jasper Coessens, Joost Van Vaerenberg, Bram Leeman en Antonia Cuvelier.

Tekenden present voor:

  • Scenario, teksten, liedjes, foto’s en regie = Marc Maroye
  • Liedjes, muziek en zang = Jo en Wout De Taye
  • Decor = Eric Baele, Danny Coessens
  • Film= Wannes De Graeve
  • Licht, beeld en klank = Wannes De Graeve, Danny en Jasper Coessens
  • Kleermaker = Joost Van Vaerenberg
  • Poppen = Jean Paul Pollet
  • Voorzitter & coördinatie= Filip De Graeve

Info:

https://www.hetspellekevanlierde.be/

https://www.facebook.com/T-Spelleke-van-Lierde-1409387279294825/