Oosterzeelse scholen geven Rattepas een groter bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos plantte samen met de gemeente Oosterzele 8 000 bomen aan in de Rattepas in Moortsele. Dat aantal is goed voor 1,8 hectare extra bos. Scholieren uit de lokale basisscholen van Oosterzele hielpen bij het planten.

Vandaag en volgende week steken we met de Oosterzeelse scholen de handen uit de mouwen om hier ongeveer 8000 bomen in de grond te steken. Deze namiddag starten we met 27 leerlingen uit GILO Scheldewindekeen daarna 49 leerlingen uit VBS De Bloesem in Moortsele. De Leefschool van Oosterzele zal volgende week met 58 leerlingen bomen planten.

Schepen Christ Meuleman met de vertegenwoordigers van het Agentschap Natuur en Bos, Marleen Verdonck, boswachter Jean-Pierre Nicaise en Sofie Van Brussel van Rodeland project

Dit stuk grond, dat rechtstreeks aansluit bij het bestaande bos, werd vorig jaar
aangekocht door het Agentschap voor Natuur en Bos. De soorten die aangeplant
worden zijn zomereik, wintereik, haagbeuk, boskers en winterlinde aangevuld met begeleidende boomsoorten zoals fladderiep, grauwe abeel en trilpopulier. Deze laatste groeien iets sneller om het gebied snel een bosklimaat te bezorgen.
Aan de straatzijde staat al een dichte bosrand met lagere struiken zoals meidoorn en sleedoorn. Zo is het bos beter afgeschermd tegen klimaatinvloeden van buitenaf, zoals droge winden en kan het sneller en denser groeien.
Iedereen herinnert zich de extreem droge en hete periodes van de voorbije zomers. Door in te zetten op meer bos in Oosterzele, werken we ook in Oosterzele mee aan het bestrijden van de klimaatopwarming. Bossen nemen C02 op en zorgen voor een koeler klimaat, dat kan een verschil geven tot 10° C. Dat weten we uit een onderzoek dat gedaan werd door een van de andere partners in Rodeland van de Universiteit Gent, FORNAiab.
Daarnaast past deze aanplant ook in het grote plan van de Vlaamse overheid om
tegen 2024 in Vlaanderen 4000 hectare extra bos aan te planten.

Het Rattepasbos sluit mooi aan bij het overstromingsgebied aan de overzijde. Dat natuurgebied is in het beheer van de provincie Oost-Vlaanderen. Beide gebieden zijn gelegen in Rodeland. Rodeland is een landschapsproject op het grondgebied van de gemeenten Gavere, Melle, Merelbekeen Oosterzele.
De toekomst voorziet in een betere wandelverbinding zodat men aansluitend door deze 2 gebieden kan wandelen via de trage wegen.

Filmpje van natuur en bos over de diversiteit in Rodeland:

https://youtu.be/oRZmdF6FblI