‘Aanpalende woning loopt heel wat schade op en er is een gevaarlijke verkeerssituatie’

Geraardsbergen. In de Collegestraat wordt een meergezinswoning met 13 wooneenheden – waarvan vier duplexappartementen – opgetrokken. ‘De bouw van het project roept de nodige irritatie op’, weet Stéphan Bourlau (Het Alternatief). ‘Door de werken is er bij een aanpalend gebouw flink wat schade. Bovendien wordt er een gevaarlijke verkeerssituatie gecreëerd waardoor voertuigen op het voetpad moeten rijden.’ Pieter Cardoen van Cornelis & Partners reageert.

In de Collegestraat in het centrum van de stad wordt een geklasseerd pand verbouwd tot een meergezinswoning met 13 wooneenheden, waarvan vier duplexappartementen. Enkel de voorgevel van het hoofdgebouw blijft behouden en wordt gerenoveerd. ‘De bouw van het project roept de nodige irritatie op’, weet Stéphan Bourlau. ‘Bij een aanpalende woning treedt er een verzakking op en is er reeds een tuinmuur ingestort.’ ‘Er is inderdaad een probleem geweest, maar hierop werd door de aannemer snel en efficiënt geanticipeerd en het nodige ondernomen’, reageert Pieter Cardoen van Cornelis & Partners na overleg met de bouwheer So Real.

Stéphan Bourlau

Stabiliteitsproblemen
De vrees voor stabiliteitsproblemen werd reeds in een bezwaarschrift tegen het project opgenomen. ‘Het is aangewezen de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het opmaken van een staat van bevinding van de aanpalende panden, het uitvoeren van een stabiliteitsstudie’, waarschuwde de provinciaal omgevingsambtenaar naar aanleiding van een bezwaarschrift dat werd ingediend.

‘Bovendien roept de gecreëerde verkeerssituatie toch wel wat vragen op’, gaat raadslid Bourlau verder. Daar de beschermde gevel moet worden ondersteund, is er weinig plaats voor het verkeer. ‘Voertuigen rijden daardoor op het voetpad, wat soms tot gevaarlijke situaties aanleiding geeft. Bovendien werd de Collegestraat al verschillende keren afgesloten wegens de werken, wat eveneens tot de nodige verkeersproblemen aanleiding gaf.’ De Gentsestraat is ook afgesloten waardoor het verkeer moet omrijden via de Gaffelstraat of de Verbrandhofstraat.

‘Het gaat inderdaad om een beschermde gevel en daarvoor moeten nu eenmaal bepaalde voorzieningen genomen worden, waaronder het stutten. Wat zou het alternatief geweest zijn? Het pand laten leegstaan, verkommeren, met het risico dat dit een kraakpand wordt?’ reageert Pieter Cardoen. ‘Werken in een stad brengt nu éénmaal wat hinder mee, daar kunnen we niet onderuit. De bewoners van de Collegestraat werden hiervan schriftelijk vooraf op de hoogte gebracht. Wij hebben als makelaar ook bij de opstart van de verkoop de bewoners van de Collegestraat uitgenodigd om de site te bezichtigen en ons eventuele vragen te stellen. We streven bij dergelijke projecten steeds naar een open communicatie.’

Julien Borremans.