Vlaams Belang vraagt grondige ICT audit van stad Geraardsbergen

Geraardsbergen. Na het publiceren van gevoelige persoonsgegevens van burgers van Geraardsbergen door hackers, vraagt Vlaams Belang Geraardsbergen dat de gemeente een grondige audit laat doen van haar ICT infrastructuur door Audit Vlaanderen om nieuwe problemen te voorkomen.

Vlaams Belang gemeenteraadsfractieleider Hans De Gent vroeg al in de gemeenteraad van 30 maart 2021 naar de status van hacking en cyberveiligheid bij de gemeente Geraardsbergen. ‘Volgens schepen van ICT en Communicatie Veerle Mertens (CD&V) was alles in orde. Nog geen zes maanden later werd Geraardsbergen het slachtoffer van hacking’, meent raadslid De Gent.

‘Daarna bleek opnieuw de incompetentie van het stadsbestuur, toen de hackers losgeld vroegen om te voorkomen dat gevoelige persoonsgegevens van burgers van Geraardsbergen gepubliceerd zouden worden. Volgens het stadsbestuur waren er door de hackers geen persoonsgegevens buitgemaakt. Op 15 februari bleek het tegendeel waar te zijn, toen hackers de persoonsgegevens online plaatsten van burgers in schuldbemiddeling en van mensen met medische problemen in Geraardsbergen.’

‘Het is duidelijk dat het stadsbestuur zelf niet over de kennis en vaardigheden beschikt om cybersecurity problemen goed in te schatten en te voorkomen. Daarom vraagt Vlaams Belang Geraardsbergen dat het stadsbestuur externe hulp inroept, door opnieuw een grondige ICT audit te laten uitvoeren door Audit Vlaanderen en deze keer de aanbevelingen onmiddellijk te implementeren. De burgers van Geraardsbergen hebben recht op een degelijke bescherming van hun gevoelige persoonsgegevens. Als het stadsbestuur daar zelf niet toe in staat is, is het inschakelen van de ICT experts van Audit Vlaanderen wel het minimum dat de burgers mogen verwachten van dit incompetente stadsbestuur.’