© stad Zottegem

Zottegem: publieke laadpalen in kaart brengen

Tegen 2029 moeten alle nieuwe wagens in Vlaanderen elektrisch rijden en om een antwoord te bieden op de laadnood die er komt, zet ook de stad in op de uitrol van publieke laadpalen in Zottegem. Daarbij wordt samengewerkt met de intercommunale Solva die een zgn. ‘visiekaart’ ontwikkelt teneinde een overzicht te bewaren op alle toekomstige laadpalen op het grondgebied.

Dit moet ervoor zorgen dat de laadpalen er komen op strategische locaties, op basis van haalbaarheid en in functie van ruimtelijke kwaliteit en het lokale parkeerbeleid. Op die manier wordt ook een wildgroei van laadpalen vermeden. De Vlaamse Overheid lanceerde onlangs een platform (vlaanderen.be/laadpaal) waar een publieke laadpaal kan aangevraagd worden door burgers die zelf geen laadinfrastructuur kunnen voorzien of bij wie het publieke laadstation te veraf is van hun woning. Ook steden en gemeenten krijgen de kans om er geschikte locaties voor het plaatsen van laadpalen uit te kiezen.

WAAR AL IN ZOTTEGEM?

In Zottegem kan men momenteel op de volgende twaalf plaatsen gebruikmaken van publieke laadpalen: Romeins Plein (Velzeke), parking Kasteel van Egmont (kant rotonde), parking OCMW, parking Domein Breivelde, parking Vestenstraat, parking Bevegemse Vijvers, Broeder Mareslaan (achterkant station), parking H. Hartplein, parking Molenstraat (AC Sanitary), Zuster Angelalaan (wijk Lelie, Bevegem) en parking Smissenhoek (Erwetegem). Op al deze locaties zijn twee plaatsen voorzien, behalve op de parking Bevegemse Vijvers (1 plaats). Op de parking aan het Kasteel van Egmont en in de Broeder Mareslaan is één van beide plaatsen voorbehouden voor een deelauto. Aan de ingang van woonzorgcampus De Bron in de Marie Popelinstraat (wijk Lelie) werden begin september van vorig jaar vier laadpunten in gebruik genomen (waarvan twee voorbehouden voor personeel en bewoners). Deze werken echter enkel door middel van een tankkaart die kan aangevraagd worden via admin.debron@sezz.be.

Wij vestigen er de aandacht op dat de gewone parkeerregels ook blijven gelden op de parkeerplaatsen aan een laadpaal die zich in een betalende parkeerzone of in een blauwe zone bevindt, d.w.z. dat men er ook parkeergeld moet betalen of een parkeerschijf voorleggen wanneer men er parkeert om de wagen op te laden.