Comité Red de Godsbergkouter voert actie aan eetfestijn CD&V

‘De kazernepolitiek verdeelt de CD&V steeds meer.’

Overboelare. Het actiecomité Red de Godsbergkouter voerde vrijdagavond 25 februari een prikactie aan het Parochiaal Centrum te Overboelare, waar de CD&V een afhaaleetfestijn organiseerde. Jan Hanssens – voorzitter van het actiecomité – had zich met een duidelijke boodschap aan de ingang van het Parochiaal Centrum opgesteld: ‘Kazerne op kiezersgrond? 2024…’ Het actiecomité roept met deze boodschap op om met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 niet te stemmen voor partijen die aansturen op de komst van een legerkazerne in Schendelbeke. De CD&V vindt het merkwaardig ‘dat het actiecomité door zulke acties de deur steeds weer toetrekt voor een constructieve dialoog’. Erik De Bou – voorzitter van de CD&V Geraardsbergen – reageert.

De zwarte vlag bij David Larmuseau als symbolisch protest tegen de komst van de kazerne

Het actiecomité Red de Godsbergkouter riep voordien al in een aantal boodschappen langsheen de Aalstsesteenweg op om niet te stemmen voor partijen die voor de komst van de kazerne in Schendelbeke zijn. ‘De afrekening volgt in 2024’, staat er o.a. te lezen. Dat het actiecomité gisteren bewust koos voor de CD&V is geen toeval. De christendemocraten trekken in het stikstofdossier op Vlaams niveau bewust de kaart van de boeren en de landbouw. Met Jo Brouns levert de partij ook de Vlaamse minister van Landbouw. Dit departement wordt sinds mensenheugenis door christendemocraten geleid. ‘Maar in Geraardsbergen heeft de plaatselijke afdeling van de CD&V blijkbaar andere prioriteiten dan de kaart van de landbouwers te trekken’, laat Jan Hanssens weten.

Verdeeldheid binnen CD&V
Het doet de CD&V pijn dat in deze streek de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat tegen de komst van de kazerne zijn. ‘Dat gaat niet alleen ten koste van goede landbouwgrond, maar ook van boerengezinnen die al generaties lang de vruchtbare grond in Schendelbeke bewerken’, is in deze kringen te horen. Dat de kazernepolitiek de CD&V steeds meer parten speelt, laat ook Jan Hanssens weten: ‘Ik had gisterenavond heel wat tegenstand verwacht, maar ik kreeg daarentegen heel wat sympathiebetuigingen.’

‘Intern zit niet iedereen binnen de CD&V op dezelfde golflengte. De kazernepolitiek verdeelt de CD&V steeds meer’, laat een interne bron ons weten. Paul Pardon (CD&V) plaatste tijdens de gemeenteraad van 7 juni 2022 levensgrote vraagtekens bij de komst van de kazerne te Schendelbeke. ‘Ik hoop dat men dit dossier op hoger niveau herbekijkt en naar alternatieve oplossingen zoekt’, zei hij tijdens de raadszitting. Ook schepen David Larmuseau loopt niet erg warm voor de komst van de kazerne. Voor zijn huis hangt een zwarte vlag als symbool tegen de kazerne.

Wat de landbouworganisaties en het actiecomité bijzonder hoog zit, is dat de principiële beslissing voor de komst van de kazerne reeds genomen werd voor dat er een dialoog met de inwoners van Schendelbeke en de aanpalende gemeenten werd georganiseerd. ‘Dat het stadsbestuur na de feiten bereid is tot een dialoog, zijn vijgen na Pasen’, zegt Jan Hanssens.

Reactie CD&V
‘Er liggen heel wat landbouwdossiers op de plank, zowel op lokaal als op Vlaams niveau. CD&V trekt zowel lokaal als nationaal volop de kaart van de landbouwers. Het overleg met de boerenbond bij lokale dossiers is intens’, reageert Erik De Bou, voorzitter van de CD&V Geraardsbergen. Volgens Erik De Bou is er binnen de plaatselijke afdeling geen verdeeldheid, eerder ‘een bezorgdheid over de landbouw’. ‘We begrijpen de onrust van de landbouwers over hun toekomst.’

‘Het is dan ook merkwaardig dat het actiecomité door zulke acties de deur steeds weer toetrekt voor een constructieve dialoog’, besluit de voorzitter van de CD&V Geraardsbergen. ‘Het eetfestijn van CD&V kende een recordopkomst aan sympathisanten. Het was fijn om te zien dat we door zovelen gesteund worden in ons engagement voor Geraardsbergen. Ook Vlaams Parlementslid Stijn De Roo – gewezen directeur bij de Boerenbond – was aanwezig.’

Julien Borremans