Eric Michiels: ‘Naast mijn woning mag ik een huis bouwen, maar een parkeergelegenheid aanleggen mag niet.’

Onkerzele. Eric Michiels (43) woont in de Bosstraat. Hij diende in oktober 2022 een bouwaanvraag in om zijn gevels te isoleren en om een parkeerplaats in waterdoorlatende materialen naast zijn woning aan te leggen. Groot was zijn verbazing toen hij vernam dat de aanleg van deze parkeerplaats niet toegelaten werd. ‘Dat is toch wel een hoogst merkwaardige redenering. Naast mijn woning mag ik een huis bouwen, maar een parkeergelegenheid aanleggen mag niet. Bovendien bevordert de aanleg van deze parkeerplaats de verkeerscirculatie in de Bosstraat.’

De Bosstraat te Onkerzele

In oktober 2022 diende Eric Michiels een bouwaanvraag in tot het isoleren van de gevels en het aanleggen van een parkeergelegenheid naast zijn huis in de Bosstraat. Volgens Eric Michiels kon dit geen probleem vormen omdat het bouwgrond is. De parkeerplaatsen worden aangelegd in waterdoorlatende materialen. De dienst Openbare Werken verleende een gunstig advies.

Bij wet verboden?
Groot was zijn verbazing dat hij voor de aanleg van een parkeermogelijkheid naast zijn woning geen toelating kreeg. ‘Er is achteraan het huis reeds een garage met ruime oprit aanwezig. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden op het terrein aanwezig’, geeft het stadsbestuur als reden mee. ‘Is het bij wet verboden om op mijn eigendom een parkeergelegenheid aan te leggen?’ vraagt de inwoner van de Bossstraat zich af.

Eric Michiels heeft achteraan zijn woning wel een garage staan, maar dat is een eind van het huis verwijderd. ‘Het is bijzonder onhandig om in de winter of tijdens dagen dat het regent met boodschappen door de tuin naar de woning te lopen. Naast mijn woning is er plaats genoeg om enkele wagens te stationeren. Bovendien hindert het niemand.’

‘Dat is nu wel even anders,’ weet Eric Michiels, ‘Als we willen laden of lossen dan moeten we onze wagen voor de deur parkeren. Dit is bijzonder vervelend. Er passeren regelmatig landbouwvoertuigen. Daar de Bosstraat te smal is, zorgt dit voor de nodige verkeersellende. In het deel van de Bosstraat waar ik woon, is het onmogelijk om met twee wagens te kruisen. Het is trouwens beter dat de wagen op de eigendom staat dan op straat.’

Ook voor bezoekers is het onhandig om de wagen op straat te parkeren. ‘De Bosstraat is een zeer onordelijke straat. Wagens staan op de voetpaden en/of op straat geparkeerd. Bovendien passeert er heel wat sluipverkeer door de straat. Het zou dus bijzonder handig zijn mocht ik een parkeermogelijkheid naast mijn woning kunnen aanleggen. Daardoor kan ik het verkeer vlot voor mijn deur laten passeren.’

Julien Borremans