Natuurpunt plant 400 bomen en struiken in Natuurgebied Gondebeek

Ook hout-kant aangelegd

Alweer goed nieuws. Oosterzele wordt meer en meer groenrijker. Op zaterdag 25 februari kwamen tal van leden en sympathisanten van Natuurpunt Oosterzele opgedaagd om 400 bomen en struiken aan te planten in het natuurgebied Gondebeek. Er werd ook een hout-kant aangelegd met allerlei vruchtdragende struiken, bedoeld als voedselbron voor de fauna in het enig mooie natuurgebied. Een mooi initiatief van Natuurpunt Oosterzele, de bessen en nootjes die de struiken en bomen gaan leveren, zullen een belangrijke voedselbron vormen voor de vogels en zoogdieren die in het natuurreservaat van de Gondebeek leven. Natuurpunt blijft geregeld uitpakken met plantdagen. Oosterzele wordt elk jaar een ruim stuk groener.
In november 2022 werden er in de belevingstuin van Woonzorgcentrum O.L.V. – ter – Veldbloemen in Scheldewindeke bomen en struiken aangeplant. Eerder werden er al wilgen uit hun natuurgebied aangeplant in de nieuwe tuin en er werden paden aangelegd. De belevingstuin werd in november 2022 verrijkt met ongeveer 500 bomen en struiken. Natuurpunt kon toen rekenen op buurtbewoners, personeel, scouts Sint – Kristoffel, gemeentepersoneel,…om de bomen aan te planten. Een 30 – tal vrijwilligers waren het initiatief van Natuurpunt genegen. Natuurpunt Oosterzele zette in op een volledig plantweekend. Vorig jaar werden in de Gondevallei wilgen, knotten, takkenwallen aangelegd, poelen onderhouden en er werden ook bomen en struiken aangeplant. Natuurpunt en de gemeente Oosterzele blijven zich onverdroten inzetten voor meer groen en natuur in Oosterzele. Begin 2020 kocht Natuurpunt Oosterzele extra percelen aan gelegen tussen de Lembergestraat en de Molen- en de Gondebeek. Na de aankoop van een deel van het Ettingebos wist Natuurpunt Oosterzele  ook al bijkomende percelen in het natuurgebied de Gondevallei in Landskouter te verwerven. Er werden daar zo’n 2.000 bomen geplant. Een bijkomende troef voor Oosterzele. De gemeente Oosterzele wordt steeds meer en meer natuurrijker. In 2010 startte het gemeentebestuur met de aanleg van het geboorte – en speelbos Lange Broucke. Er werden toen 2.200 bomen geplant door de ouders voor hun kinderen die geboren werden in 2008, 2009 en 2010. Het geboorte- en speelbos ‘Lange Broucke’ is te bereiken via de Houtemstraat en is gelegen aan het einde van Scheurbroeck. Later volgden nog aanplantingen. Er werden nadien al diverse plantacties georganiseerd. De laatste plantactie vond plaats op zaterdag 20 november 2022 er werden ongeveer 2.250 bijkomende bomen aangeplant voor de kinderen die geboren zijn vanaf 2013 tot en met 2020. Op 26 november 2022 hebben leerlingen van het Sint – Jozefinstituut Wetteren 1550 bomen aangeplant op een terrein palend aan het Moortelbos in Oosterzele. Natuurpunt kocht eerder al 12 ha in het Ettingebos. Men mikt op een groot gemengd loofbos. Meer en meer beseft men hoe belangrijk het is om natuur te hebben in eigen gemeente.
Natuurpunt loodst amfibieën veilig door het verkeer
Op zondag 12 maart vanaf 9 u 30 in Landskouter kan je meehelpen aan de ‘paddenoverzet’. De amfibieën zijn ontwaakt uit hun winterslaap en trekken massaal naar beken en poelen om er zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken. Zo lopen de padden, kikkers en salamanders een groot risico om overreden te worden. Met paddenzetacties helpt Natuurpunt Oosterzele de amfibieën een pootje om hun geboortepoel veilig te bereiken. Tot eind maart is Natuurpunt druk in de weer om de amfibieën over de weg te helpen. Ook in Oosterzele zijn er een aantal gevaarlijke oversteekplaatsen waar Natuurpunt met een paddenoverzet de dieren veilig naar de overkant brengt. Tijdens de activiteit help je padden, kikkers, salamanders te verzamelen en over te brengen naar de poel. Gidsen leren je de diertjes herkennen en vertellen je graag over het belang van deze dieren en wat ze nodig hebben om te overleven. Er wordt afgesloten met een ontbijt uit het vuistje. Iedereen is welkom, ook de kids. Jong geleerd, oud gedaan. Interesse? Deelnemen kost 3 euro, kinderen betalen 2 euro. Inschrijven via info@natuurpuntoosterzele.be. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).