Foto dd. 1 december 2022

Na polemiek, Groen Zottegem pleit voor evaluatie kerstmarkt: “Een dampende braadworst, een hartverwarmende jenever, het hoort er bij, maar het mag niet het enige zijn”

Oppositiepartij Groen Zottegem pleit voor een evaluatie van de kerstmarkt in Zottegem. Schepen Brecht Cassiman geeft aan dat de huidige opstelling geen schoonheidsprijs verdient en inderdaad geëvalueerd zal worden.

“Het valt niet te ontkennen dat de kerstmarkt voor enige polemiek zorgde op sociale media en in de Zottegemse wandelgangen,” zegt Heidi Schuddinck, Groen gemeenteraadslid. “Volgens de ene is er sprake van een overdekt kerstdorp in ware wintersfeer, volgens anderen is het een zuipmarkt overtrokken door een spuuglelijke tent met toiletten aan de ingang. De Zottegemse horeca en tal van verenigingen trachten er het beste van te maken, echter die laatsten geven er meer en meer de brui aan. Een dampende braadworst, een hartverwarmende jenever, het hoort er bij, maar het mag niet het enige zijn. Wij groenen willen, hoe kan het ook anders, een duurzame kerstboom, een sprookjesachtige sfeerverlichting, betrokkenheid van alle handelaars en verenigingen die dat willen. Een echt winters festival met tal van activiteiten voor groot en klein, kraampjes met originele geschenkjes – zoals in de bibliotheek werd georganiseerd – geconcentreerd rond 25 december. Op die manier gaan we richting authentieke winterse sfeer, met een snuifje nostalgie en een unieke gezelligheid. Zoveel Zottegem kan niet zonder een unieke kerstbeleving.”

Reactie schepen Brecht Cassiman (N-VA)

“De tent is er gekomen om ervoor te zorgen dat zowel verengingen als caféhouders gecentraliseerd op het marktplein staan, en dat bezoekers – ook in geval van slecht weer – droog staan. Men zal zich allicht de weggewaaide tentjes op de Heldenlaan van enkele jaren terug nog herinneren. Sommigen maken graag de vergelijking met de heel mooie kerstmarkt in Oudenaarde, waar bij de minste regendruppels de kerstmarkt echter onmiddellijk leeg liep. Het gaat er om een balans te vinden, binnen de budgettaire mogelijkheden. Over het visuele zijn we het eens – de huidige opstelling van de kerstmarkt verdient geen schoonheidsprijs en is aan evaluatie toe. Dat deden we al intern en doen we met de vaste standhouders. Ook de verenigingen zullen hierin bevraagd worden de komende tijd.”

Lees ook

Lezersbrief – Kerstsfeer in Zottegem: “Troosteloos, triestig, want Zottegem verdient beter”