N-VA Oosterzele organiseert zelf bevraging rond gemeentefusie en wacht daarmee niet langer op initiatief gemeentebestuur

Net als in vele andere gemeenten duikt ook in Oosterzele het fusiedebat nu en dan op. Het gemeentebestuur kondigde in oktober vorig jaar aan een grote bewonersbevraging te organiseren met voorafgaande infomomenten. De resultaten van de bevraging wilde men in januari 2023 bekomen. Tot op vandaag vond de bevraging echter nog niet plaats. “Een gemiste kans”, vindt N-VA Oosterzele, waar men zelf initiatief neemt.  

In Oosterzele is het momenteel onduidelijk welke richting het gemeentebestuur wenst uit te gaan met betekking tot het fusiedebat. Wel of geen fusie? En indien wel, welke richting kijkt het gemeentebestuur uit en welke elementen spelen wel of geen rol bij die keuze? Gemeenten die voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 willen fuseren, moeten ten laatste eind dit jaar hun plannen goedkeuren op de gemeenteraad. Zo’n fusietraject vraagt naast heel wat voorbereiding ook duidelijke communicatie met en naar de inwoners. Daarom kondigde het gemeentebestuur vorig jaar aan een bevraging en voorafgaande infomomenten te organiseren. Op concrete initiatieven hiervoor blijft het wachten.

“Een gemiste kans en een vorm van schijnparticipatie”, vindt N-VA Oosterzele, waar men nu zelf een algemene bevraging organiseert. “We willen graag weten in welke mate het fusiedebat leeft bij de inwoners en welke vragen of bedenkingen zij daarbij hebben.” Met de input die de lokale N-VA-afdeling binnenkrijgt zal N-VA Oosterzele binnenkort ook een gespreksavond rond het fusiethema organiseren. De bevraging is te vinden en in te vullen via: https://oosterzele.n-va.be/gemeentefusies.