Drie nieuwe routes voor mountainbikers in Herzele

In Herzele kunnen mountainbikers hun sportieve hart ophalen in drie nieuwe routes.

“De laatste jaren werden nogal wat veldwegen verhard, waardoor zich een aanpassing van de MTB-route opdrong”, licht schepen van Sport Ann Van Ruyskensvelde (Open VLD) toe. “Wat in 2005 begon met ‘De 8 van Herzele’, een mountainbike route doorheen de acht deelgemeenten, is nu uitgemond in niet één vernieuwde route, maar wel drie aantrekkelijke routes die elk afzonderlijk uitgepijld zijn. De drie routes om trots op te zijn, zijn elk aangepast aan wat Sport Vlaanderen van een hedendaagse route verwacht. Plezier en uitdaging verzekerd. Zowel de groene (14,7 km) als de blauwe (23,1 km) en de rode (47,7 km) route kennen hun startpunt aan sportcentrum de Steenoven te Herzele. Na een rondje omheen de Burcht rijden we snel richting de dreef van het kasteel. Langs het kasteelpark gaat het verder naar Ressegem. Met wat verbindingsstukken en wegeltjes gaan we naar Borsbeke, waar we een lange strook off-road rijden over de oude Heirweg op de grens met Sint-Lievens-Houtem (mogelijkheid om verbinding te maken met de route van deze gemeente). We fietsen verder Hillegem binnen en via heel wat kerkwegels, langs het station gaan we opnieuw het veld in. Vrij snel komen we ook de verbinding met de route van Zottegem tegen. Nadien splitst de groene route zich af en gaat via de veldweg van de Hofstadstraat terug naar de startplaats. De blauwe en rode route lopen evenwel verder over een lange off-roadstrook op de grens met Zottegem. Daarna duiken we via de Pardassenhoek Sint-Lievens-Esse in. Daar hebben we opnieuw een splitsing. De rode route verlaat ons om na een lange lus enkele honderden meters verder weer aan te sluiten in de Speistraat. De blauwe route gaat verder via een lange afdaling naar de oude trambaan in Herzele. Na een korte technische afdaling van de trambaan rijden we over een nieuw aangelegd (off-road) wegeltje naar de Wolvenstraat. Via kleine wegeltje rijden we dan opnieuw naar de sporthal. De rode route slingert vanaf de splitsing over wat heerlijke off-road stukken, met onder meer de beklimming van de Biezelenberg, door Sint-Lievens-Esse naar Steenhuize. De afdaling van de Waaienberg, de oude trambaan en na het doorkruisen van het centrum, het Schaubroekpark en opnieuw wat wegeltjes vormen een mooie doortocht door Steenhuize. Via de beklimming van de Ransbeekstraat komen we op de hoogte van Sint-Antelinks. Doorheen de velden (met zicht op de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen) rijden we naar de Buysemolen. Daarna volgen de oude Bosstraat en het doorkruisen van de ‘Grote Kouter’ te Woubrechtgem. Via het Aaigemsveld, over het schapenbrugje rijden we opnieuw Herzele binnen langs de ‘Molen ter Rullegem’. Dan volgt nog een laatste inspanning via Evendael en de off-roadbeklimming naar Sint-Lievens-Esse. Daar sluiten we opnieuw aan op de blauwe route (zie hoger) en rijden gezamenlijk Herzele binnen.”

Meer info