Leentje Grillaert, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid, overhandigt het certificaat aan Karel De Vuyst (links), voorzitter van GROS Zottegem, en Andreas Baele, duurzaamheidsambtenaar bij Stad Zottegem.

Zottegem benoemd tot mondiale gemeente: “Met dank aan medewerkers en vrijwilligers”

Zottegem mag zich voortaan een mondiale stad noemen. Samen met zeven andere gemeenten volbracht Zottegem tien mondiale uitdagingen, georganiseerd door Provincie Oost-Vlaanderen. Elk van die uitdagingen zet het belang van mondiale solidariteit en samenwerking op lokaal vlak in de kijker.

Zottegem, Beveren, Buggenhout, Gent, Lievegem, Lokeren, Ninove en Sint-Gillis-Waas. Dat zijn de acht gemeentes die alle mondiale uitdagingen van Provincie Oost-Vlaanderen tot een goed einde hebben gebracht en zich mondiale gemeente mogen noemen.

“En die uitdagingen waren niet de minste. Zo moest er onder meer een mondiale week georganiseerd worden, moesten de bibliotheek en het cultuurcentrum een activiteit rond wereldburgerschap organiseren, werd er uitgebreid gecommuniceerd over lokale initiatieven en sprongen de lokale basisscholen mee op de kar”, zegt schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V). “In Zottegem hebben we de uitdagingen echt heel grondig aangepakt. Zo kozen wij niet voor een mondiale week, maar voor een mondiale maand die barstte van de duurzame en solidaire activiteiten. De lezing van Frank De Boosere over klimaatverandering en de schrijfactie van de bib voor Amnesty International kaderden in de uitdagingen rond wereldburgerschap. Ook onze scholen sprongen op de kar en organiseerden allerlei acties rond drinkwater, zwerfvuil en solidariteit. Tal van andere activiteiten, zoals de korte ketenmarkt op Autoloze Zondag en de selfmade pop-up store van de bib hadden allemaal een link met één van de uitdagingen die de Provincie ons voorschotelde. Mijn bijzondere dank gaat dan ook uit naar de vrijwilligers en medewerkers die hun schouders hebben gezet onder alle projecten. De titel van mondiale gemeente komt er vooral dankzij hen.”

“Bijzondere dank ook aan het GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) en de Milieu- en Klimaatraad”, vervolgt schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Evert De Smet (N-VA). “Dankzij het heel gevarieerde programma dat zij opstelden voor de mondiale maand en andere activiteiten zoals de gezinsfietszoektocht, werden internationale samenwerking en lokale en duurzame handel onder de aandacht gebracht. Dankzij hun inzet puzzelt Zottegem stukje bij beetje mee aan een betere wereld.”

 De gelauwerde gemeenten ontvangen een korting van 1.000 euro op trajecten aangeboden in het kader van het Omgevingscontract.

“Via de campagne zijn we erin geslaagd het lokaal mondiaal beleid in Oost-Vlaanderen in de kijker te zetten”, zegt Leentje Grillaert, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid. “Zo realiseerden sommige besturen een structurele verankering rond hun duurzaam aankoopbeleid. Sommige namen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) op in de beleidscyclus of communiceerden rond lokaal mondiaal beleid via het gemeentelijk infoblad.”