Repair Café, dé oplossing voor minder afval

Repareren promoten als alternatief voor klakkeloos weggooien

Op zaterdag 11 maart 2023 werd in het GILO, Geraardsbergsesteenweg 69, in Oosterzele al de veertiende editie van het ‘Repair Café’ georganiseerd. Tientallen Oosterzelenaars grepen de kans om hun defecte toestellen te laten repareren. Er klonk veel waardering voor het lovend initiatief én de inspanningen van de ‘fiksers’. Bedankt! Repair Café, dé oplossing voor minder afval. Het Repair Café Oosterzele slaat aan. Door de hoge prijzen, de stijgende levensduurte, de exploderende energiefacturen,…vinden steeds meer mensen de weg naar het Repair Café. Al snel sijpelen de eerste bezoekers binnen. Vooral in de voormiddag kwam er veel volk opgedaagd.
Het bleek nog maar eens. Allerlei spullen waar eigenlijk niet veel mis mee is werden door de ‘fiksers’ hersteld. De reparateurs gingen nog maar eens gedreven aan het werk. Met het Repair Café wil men de weggooidrift stoppen en de gigantische afvalberg verminderen. Zonde eigenlijk, spullen die nog gerepareerd kunnen worden, worden nog al te vaak zomaar afgedankt. Repareren is een goede manier om daar iets aan te doen. Er werd nogal gereedschap aangeboden dat aan herstelling of nazicht toe was. En zie, dankzij de ‘fiksers’ kregen veel kapotte stukken een nieuw leven. Doel is een milieu- en maatschappijvriendelijk project op de sporen te zetten. Het zorgt niet alleen voor minder afval, ze veranderen ook het bewustzijn. En uiteraard waren er ook op deze editie een aantal stukken die niet te herstellen zijn.  Maar wie geen spullen had om te laten herstellen kon ook naar het café komen voor een kopje koffie, gebakje, biertje, frisdrank, iets hartigs,…én heel belangrijk voor een praatje. Het ‘Repair Café’ is inderdaad ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats. Er worden dranken geserveerd tegen wel erg democratische prijzen.
Het eerste Repair Café vond plaats op 7 maart 2015. Het idee ontstond binnen het bestuur van KWB Oosterzele. Een lovenswaardig initiatief.  We vergeten dat we geen onuitputtelijke bron hebben aan grondstoffen. Het FV Repair Café Oosterzele blijft gelukkig repareren promoten als alternatief voor klakkeloos weggooien. Het wil ook dé reparatiekennis behouden. De waardering sprak boekdelen en wordt beschouwd als een steun in de rug om het Repair Café onverdroten voort te zetten. Organisator ‘FV Repair Café’ heeft behoefte aan nieuwe vrijwilligers, er is altijd plaats voor mensen die handig zijn met elektrische apparaten, kleding, textiel, fietsen, computers, speelgoed,…Interesse? Graag meewerken? Volgende editie wellicht in oktober 2023. Info: Ivan Van de Sijpe, 09 / 362 91 85, ivan.vandesijpe@skynet.be. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).