Gemeente Herzele behoudt titel Fair Trade Gemeente

Herzele heeft opnieuw de titel van Fair Trade Gemeente behaald. Dat doet het al sinds 2012 en bewijst dat het lokale bestuur zich engageert om eerlijke handel te ondersteunen.

“Deze titel toont aan dat onze gemeente en onze inwoners eerlijke en lokale duurzame handel niet alleen een warm hart toedragen, maar er ook effectief werk van maken”, zegt schepen van Duurzame Ontwikkelingssamenwerking Heidi Knop (Open VLD) die uiteraard tevreden is met de hernieuwing van de titel.  “De titel van Faire Gemeente zorgt ervoor dat de aandacht voor het thema blijft en er ook actief rond gewerkt wordt. We proberen in de toekomst, aan de hand van acties, scholen en bedrijven aan te sporen om meer de kaart van fairtrade te trekken. Ook burgers krijgen inspraak via de Gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling (GROS). Nieuwe leden zijn er steeds welkom!”

“De tweejaarlijkse evaluatie via Fair-O-Meter richt zich op zes criteria op het engagement van het gemeentebestuur in samenwerking met lokale winkels en horeca, scholen, bedrijven en organisaties. Deze campagne wordt getrokken door vier organisaties: Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam Wereldwinkels en 11.11.11. “Via de omslag van Fair Trade Gemeenten naar Faire Gemeenten, willen we aansluiten bij andere lokale initiatieven zoals lokale voedselstrategieën, deel-, herstel- en hergebruikprojecten en acties​ etc.”, stelt Bianca De Wolf, coördinator van de campagne. “Vanaf dit jaar gaan de Faire Gemeenten voluit voor LEF: Lokaal, Ecologisch én Fair denken en doen.”