Verkrotte woningen Edingseweg vlot toegankelijk en kunnen tot gevaarlijke situaties leiden

Moerbeke. Aan de Edingseweg te Moerbeke staan vier woningen te verkrotten. De woningen wordt gestript en zijn vlot toegankelijk. ‘Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden’, laat een Moerbekenaar ons weten. ‘Spelende kinderen kunnen er zich levensgevaarlijk kwetsen en drugsdealers hebben er vrij spel.’ Bovendien wordt de wet op leegstaande woningen niet toegepast. ‘Het wordt dringend tijd dat de lokale overheid optreedt’, laat een voorbijganger weten.

Aan de Edingseweg te Moerbeke – rechtover de Heuvelstraat – staan vier woningen te verkrotten. ‘Al járen staan er aan de Edingseweg vier huizen te wachten om gesloopt te worden. Ondertussen worden de huizen gestript en wordt er materiaal meegenomen. De wind en regen hebben vrij spel. Door de uitgeslagen ramen zijn de woningen vlot toegankelijk voor malafide bijeenkomsten’, laat een Moerbekenaar ons weten. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Spelende kinderen kunnen er zich levensgevaarlijk kwetsen.

‘De laatste huurder van één van de woningen nam de dakramen mee. Al jaren regent het er binnen’, weet de man. Op één van de daken zijn de dakpannen al meegenomen. ‘Onafgezien het feit dat het gevaarlijk is bij stormweer trekt het drugshandelaars aan en vormt het een verloedering in het straatbeeld.’

Door de vergevorderde verkrotting zijn de woningen gevaarlijk om te betreden. Ze zijn makkelijk toegankelijk. Het politiereglement is nochtans heel helder. In artikel 41 staat te lezen dat de eigenaar van een niet-bewoond of niet-gebruikt gebouw ervoor moet zorgen dat ‘iedere toegangsmogelijkheid, zonder inbraak, onmogelijk wordt’. Dat deze woningen toegankelijk zijn voor iedereen, wijst op grove nalatigheid.

Verkrotte gebouwen komen terecht op een inventaris die opgemaakt en beheerd wordt door Wonen-Vlaanderen. Op de inventaris van de leegstand staat maar één van de vier woningen vermeld, wat wil zeggen dat voor de andere drie woningen geen krotbelasting wordt betaald. De Vlaamse Overheid wil de verloedering van de leefomgeving tegengaan.  De belasting is gericht op ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woningen of gebouwen.

‘Het wordt dringend tijd dat de lokale overheid optreedt’, laat een voorbijganger weten.

Julien Borremans