Sint – Pieterskoraal Merelbeke

Het koor met 2 dirigenten en 2 voorzitters

Het vierstemmig gemengd koor, met name het Merelbeekse Sint-Pieterskoraal, viert in oktober zijn 60ste verjaardag !
Een koor zoals weinig andere koren, heden met meer dan 35 zangers en zangeressen die wekelijks bijeen komen om te zingen, en dat reeds meer dan 60 jaar lang
!
Het meer dan bijzondere aan dit koor is dat het twee voorzitters heeft die elk een groot deel van het vele werk op zich nemen en elkaar vervangen bij afwezigheid van de andere. Twee sterke vrouwen die de teugeltjes stevig in handen hebben om samen met de andere bestuurders de administratieve, financiële, contractuele beslommeringen te dragen, de menselijke problemen op te vangen, de contacten met de buitenwereld te verzorgen, en zoveel andere zaken die nooit onder de aandacht komen.
Een extra bijzonderheid van SPK ( Sint-Pieterskoraal ) is het beschikken over twee koorleiders
! De vaste dirigent is de 67-jarige musicus en Mellenaar Léon-Bernard Giot, en de tweede dirigent is mede-bestuurder en dirigent van een eigen koor Frans Timmerman, zopas 95 jaar jong geworden. Bij SPK zingt hij meestal mee met de baspartij. Mede om te bewijzen dat zingen inderdaad gezond is en mensen mentaal wakker houdt !
Deze waarborg op een permanente deftige uitvoering is een aantrek-kingskracht voor nieuwe zangers en zangeressen, die hier in SPK Merelbeke steeds welkom zijn
: in vrede, vreugde en vriendschap !
Zingende mannen zijn natuurlijk meer dan welkom, alsook uiterste stemmen
: van zeer hoog tot zeer laag, dit omdat de meeste koorwerken precies voor hen geschreven en gecomponeerd werden.
Middenstemmen zoals baritons en mezzo-sopranen komen onder de mensen het vaakst voor, maar voor hen moeten vele muziekwerken aangepast worden. Koren in het algemeen en SPK in het bijzonder, zijn dus steeds vragende partij om nieuwe stemmen te kunnen verwelkomen
: coloraturen en 1ste sopranen, 1ste tenoren, edelbassen, diepe alten. Maar het spreekt voor zich dat ook alle andere stemmen van harte welkom zijn om samen te zingen.
Gedeeltelijk tot alle eer en glorie van God, omdat het koor een tiental erediensten opluistert in de Merelbeekse Sint-Pietersbandenkerk aan de Hundelgemse steenweg, alsook om de twee jaar de İnternationale Opera-Artiestenmis mee opluistert te Gent en te Nieuwpoort, samen met De Verenigde Koren.
Maar daarnaast ook druk aan het oefenen voor een totaal profaan repertoire, volledig in het İtaliaans, dit speciaal voor het Groot J̇ubileumconcert op zondag 22 oktober om 15 uur. En dit onder het motto
: İl Sorriso, de glimlach. In de hoop bij vele mensen een glimlach op het gelaat te toveren… in deze moeilijke tijden.