The Mellvids Bigband uit Melle blaast 125 kaarsjes uit

Exact 125 jaar geleden werd de vereniging Vreugd in Deugd opgericht in de wijken Melle Vogelhoek en Merelbeke Flora. Vandaag is die vereniging nog springlevend, al draagt ze ondertussen een andere naam: The Mellvids Bigband.

Ter ere van hun 125-jarig bestaan wordt de bigband op vrijdag 17 maart om 19.30 uur door het gemeentebestuur van Melle ontvangen in het gemeentehuis.

The Mellvids nemen dit jaar ook een nieuwe cd op. Die wordt voorgesteld met een groot feest en concert op zaterdag 14 oktober in het Gildenhuis in Melle, in de wijk waar het destijds allemaal begon.

Bij de stichting in 1898 combineert Vreugd in Deugd (VID) nog toneel met muziek, maar dat blijft niet duren. In 1932 splitst de toneelvereniging zich af. Na de Tweede Wereldoorlog speelt VID in de bezetting van een klassiek harmonieorkest. In de jaren 80 wordt het klassieke repertoire verrijkt met nieuwe stijlen als swing en dixieland, onder leiding van dirigent Elie Van der Jeugt.

Deze evolutie wordt verder doorgedreven met de komst in 1991 van Ivan Valck. De band speelt enkel nog swingende jazz en kent vanaf dan een volwaardige bigbandbezetting: saxofoons, trombones, trompetten en een ritmesectie (bas, gitaar, piano en drums). In dat jaar wordt de naam dan ook treffend aangepast: ‘Melle’ en ‘VID’ vinden elkaar in The Mellvids.

In 2013 neemt Lander De Roo de taak van dirigent op zich. Als een Count Basie of een Duke Ellington neemt hij plaats achter de piano terwijl hij de muzikanten door nieuwe nummers loodst. The Mellvids Bigband brengt zowel klassiekers als hedendaagse muziek, maar blijft trouw aan de bigbandstijl. Vandaag bestaat de groep uit een twintigtal muzikanten tussen 25 en 80 jaar oud, met sinds 2016 Eline D’Haene als vaste zangeres/frontvrouw.

The Mellvids spelen een 8-tal  concerten per jaar en namen al in 1999 een eerste cd op. Ze hebben het feestjaar 2023 ingezet met een optreden op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Melle en een etentje voor de leden en hun partners. Naast het concert van 14 oktober treden ze dit jaar nog op op het feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli in Melle, op 24 september in De Pinte.
Een aantal andere optredens (bv Vrijdagmarkt) worden nog verder geconcretiseerd.
Organisatoren van wijk- of andere feesten mogen zeker nog contact opnemen!

foto De Cock