De chirurg van de toekomst: “Binnenkort opereren we van hieruit tot aan de andere kant van de wereld

Melle: Orsi Academy breidt trainingscentrum uit voor beeldgestuurde robotchirurgie met technologie van Siemens Healthineers

Orsi Academy, het state-of-the-art trainings- en expertisecentrum langsheen de E40 in Wetteren, voor robotchirurgie te Melle, breidt zijn trainingsfaciliteiten verder uit. Met de ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, beschikbaar gesteld door VLAIO, investeerde het in medische beeldvormingstechnologie van Siemens Healthineers. Dankzij deze apparatuur kan Orsi Academy zijn aanbod verder uitbouwen en nu ook trainingen faciliteren in andere klinische disciplines zoals cardiologie, vasculaire chirurgie, interventionele radiologie en orthopedie. Met deze investering bevestigt Orsi Academy onverminderd te willen blijven bijdragen aan het verbeteren en verhogen van de kwaliteit en veiligheid van onze moderne gezondheidszorg.

Orsi Academy is een wereldwijd toonaangevend opleidingscentrum voor robotchirurgie dat er in 2010 kwam op initiatief van uroloog en professor Alexandre Mottrie, een absolute pionier in het veld. Sinds zijn oprichting in 2010 is de Orsi Academy in Melle uitgegroeid tot een wereldwijd gerenommeerd expertisecentrum rond robotchirurgie en leidt jaarlijks 3 tot 4.000 chirurgen uit de ganse wereld op in de robotchirurgie. Als open en inclusief ecosysteem biedt het een platform voor de veilige en effectieve implementatie van nieuwe technologieën in de medische praktijk en wil het de kwaliteit en veiligheid van de moderne gezondheidszorg verder bevorderen.

In de opleidingen werken we in een virtuele realiteit want we oefenen niet meer met levende varkens of kadavers maar op hyperrealistische beelden. De chirurg in opleiding opereert vanuit zijn controlekamer dus op een imaginair beeld.

Dokus Mertens (Siemens), COO Luc Veramme en CEO Alex Mottrie

 Meer precieze geneeskunde

COO Luc Veramme

Siemens Healthineers plaatste in Orsi Academy onder meer een katheterisatielab en vasculaire robot, bedoeld voor minimaal invasieve ingrepen zoals het plaatsen van stents in het hart, maar ook voor verschillende neurotoepassingen. Daarnaast leverde het ook verschillende mobiele C-bogen, ontwikkeld voor 3D-beeldvorming met behulp van röntgenstralen, die vaak bij orthopedische ingrepen gebruikt worden. “Deze technologie zorgt ervoor dat de arts ziet wat er in het lichaam gebeurt tijdens de ingreep”, vertelt Dokus Mertens, Head of Sales & Portfolio Salution Management (Belux) bij Siemens Healthineers. “Zo kan hij of zij niet alleen preciezer werken, de arts kan ook meteen het succes van de ingreep beoordelen. Dit betekent een wereld van verschil, zowel voor het comfort van de patiënt als het ziekenhuis. Enerzijds moet de patiënt na de ingreep niet onder de scanner om na te gaan of de ingreep geslaagd is, en opnieuw onder het mes indien dit niet het geval blijkt. Anderzijds kan het ziekenhuis kosten besparen op vermijdbare ingrepen of scans, en zijn infrastructuur optimaal en efficiënt inzetten voor andere patiënten.” “De combinatie van robotchirurgie met medische beeldvorming opent de deuren voor een meer precieze geneeskunde bij minimaal invasieve ingrepen. De robot verbetert de precisie van de handen van de chirurg, terwijl de beeldvorming de ogen verbetert. Door de robot te koppelen aan de ogen van de beeldvorming zullen we in de toekomst in staat zijn om procedures op revolutionaire manier niet enkel preciezer te maken maar ook te automatiseren met behulp van artificiële intelligentie. De arts zal tijdens de procedure geholpen worden door een automatische piloot. met als doel veiliger, preciezer en kostenefficiënter de beste zorg te leveren aan de patiënt. Siemens Healthineers is de enige speler in de markt die zowel technologie voor robotica als medische beeldvorming ontwikkelt en staat synoniem voor state-of-the-art oplossingen”, vertelt Alexandre Mottrie van Orsi Academy.